Kymmenet tuhannet asumisoikeusasukkaat ovat joutuneet jättämään kotinsa vasten tahtoaan. Syy muuttoon on ollut raha: todelliset kuukausikustannukset ovat nousseet kolmasosan kalliimmiksi kuin mitä alun perin on luvattu.

Tätä mieltä on Suomen Asumisoikeusasukkaat. Yhdistyksen puheenjohtaja Eric Hällström kuvailee nykyistä järjestelmää fiaskoksi, josta pitää päästä eroon.

- Olisi pitänyt jo aiemmin toteuttaa se, mikä 65 kertaa luvattiin, eli skandinaavinen asumisoikeusjärjestelmä, Hällström kritisoi.

Lupaus annettiin 1990-luvulla asumisoikeuslain perusteluissa, joiden mukaan piti luoda malli, jossa asumisoikeusasukkaat ovat jossain vuokralaisen ja omistajan välillä.

Eduskunnan ympäristövaliokunta käsittelee parhaillaan asumisoikeuslain muutosehdotusta, joka Hällströmin mukaan sisältää lähinnä kosmeettisia muutoksia.

- Tämä ei riitä. Koko laki pitäisi saunoa uudelleen.

Saunomisella asukkaat tarkoittavat sitä, että koko laki puretaan ja säädetään uudestaan. Toinen vaihtoehto on se, että koko järjestelmästä hankkiudutaan eroon.

Useiden kymmenien tuhansien pakkomuuttajien luku perustuu yhdistyksen tekemään kyselytutkimukseen vuonna 2002. Tuolloin 32 % asukkaista kertoi vakavasti harkinneensa aso-asunnosta luopumista. Hällströmin laskelmissa tavallinen vaihtuvuus asunnoissa on vuosittain noin 15 %. Kun aso-asujia on Suomessa noin 80 000 henkeä, vuosittain reilusti yli 10 000 henkeä lähtisi vapaaehtoisesti ja toinen mokoma väkipakolla.

- Rakennuttajilla on tarkat luvut, mutta he eivät tietenkään niitä mielellään kerro, Hällström sanoo.

Firmat määräävät, eivät asukkaat

Asukkaiden kannalta suurin fiasko on ollut ulkopuolisten asuntoyhtiöiden ylivalta asukkaisiin. Alun perin asumisoikeusasumisen periaate oli se, että osakeyhtiön asukkaat voivat vaikuttaa asumansa taloyhtiön asioihin samalla tavoin kuin asunto-osakeyhtiön omistaja.

- Käytännössä meillä on maksatettu osinkoja ja muiden asumisoikeuskiinteistöjen rakennuskustannuksia, Hällström.

Asukkaiden mukaan nyt heille on väärillä perusteilla sälytetty taloudellinen vastuu päätöksistä, jotka tehdään ulkopuolisen rakennuttajayhtiön johdossa.

Nyt asukkaat vaativat hallitukselta lakimuutosta, joka toisi takaisin luvatun asukasdemokratiapykälän.

- Se poistettiin rakentajayhtiöiden toivomuksesta alkuperäisestä laista, Hällström sanoo.

Hällströmin kanta on, että vain asukkaat itse ovat riittävän motivoituneita suojaamaan asukkaita ylihinnoittelulta.

Aso-rakentajien edustaja vastaa syytöksiin täällä.