Suomen asuntomarkkinat hakivat hieman suuntaa kevätkaudella ennen vaipumista kesäkoomaan. Asuntojen hinnat tulivat pikkaisen alaspäin pääkaupunkiseudullakin.

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller uskoo, että kasvukeskusten asuntomarkkinoilla hyvä vire jatkuu.

”Fakta on, että pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere ajavat Suomen asuntomarkkinoita. Mitään buumia ei ole odotettavissa, mutta positiivinen vire uskoakseni jatkuu”, sanoo Miller.

Ongelma on se, mitä muualla Suomessa tapahtuu. Joillain alueilla asuntojen hinnat ovat pudonneet 2010-luvun alusta kymmeniä prosentteja.

”Hieman kärjistäen voi sanoa, että olemme ihan viime hetkiin asti eläneet Suomessa sellaisessa käsityksessä, että kivitalon arvo voi kehittyä vain positiivisesti riippumatta sen sijainnista. Arvonlasku on voimakkaasti paikallistumassa.”

Asuntoluottopankkiirin näkökulmasta riskit eivät ole lisääntyneet, vaan muuttaneet muotoaan.

”Paikallisuusriski on isompi kuin ennen, ja se tulee näyttelemään jatkossa vielä suurempaa roolia”, Miller sanoo.

Pankki harkitsee asuntoluottopäätökset aina tapauskohtaisesti ja maksukyvyn mukaan. Pankki voi osaltaan pienentää paikallisuusriskiä asettamalla lainalle tiukemmat ehdot.

”Meillä on mahdollisuus edellyttää isompaa omarahoitusosuutta tai suurempaa vakuutta. Toistaiseksi emme ole lähteneet sille tielle, että rajaisimme paikkakuntia ulos tai arvottaisimme automaattisesti vakuuksia jossain alemmas.”

Millerin mukaan Suomesta löytyy joitain mahdollisia voittajakuntia pääkaupunkiseudun ja suurimpien kaupunkien lisäksi. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Järvenpään.

”Jotkut puhuvat Järvenpää-ilmiöstä. Se tuntuu olevan yksi keskus Keski-Uudellamaalla, johon keskittyy palveluita ja muuttaa laajemmin ihmisiä, koska sieltä on hyvät yhteydet pääkaupungin työssäkäyntialueelle. Tällaiset voivat olla tulevaisuuden voittajakuntia.”