Asuntokauppa elpyi kesäkuussa kevään huomattavan notkahduksen jälkeen, kertoo asuntovälittäjä Remax omiensa ja Kiinteistönvälitysalan Keskisliiton KVKL:n kauppatilastojen pohjalta.

Koko Suomessa kauppamäärät laskivat ensimmäisen vuosipuoliskon eli tammi-kesäkuun aikana 6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Pääkaupunkiseudulla laskua kertyi 8 ja muualla Suomessa 5 prosenttia. Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä laskua oli noin 10 ja Lapissa 18 prosenttia.

Kerrostalojen myynti väheni huhti-kesäkuussa neljänneksen

Käytettyjen kerrostalojen kauppa laski koko Suomessa 25 prosenttia huhti–kesäkuun vuosineljänneksellä, johon ulottui pahin koronatilanteen vaikutus. Tammi–kesäkuussa laskua kirjattiin 10 prosenttia. Pääkaupunkiseudun käytettyjen kerrostalojen kauppa kävi huhti–kesäkuussa 25 prosenttia ja tammi–kesäkuussa 9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavina aikoina. Kesäkuussa asuntomarkkinat alkoivat yleisesti toipua kevään laskusta, mikä on tasannut tilannetta jonkin verran.

Vanhojen kerrostalojen kaupassa Tampereella laskua oli tammi-kesäkuussa 4 prosenttia, Turussa, Lahdessa ja Lappeenrannassa noin 16 prosenttia. Kasvua alkuvuoden kerrostaloasuntojen kauppamäärissä oli Jyväskylässä kahden ja Oulussa neljän prosentin verran.

Käytettyjen kerrostalojen myyntiajat lyhenivät huhti-kesäkuussa koko Suomessa noin 15 prosenttia. Kerrostalojen myyntihinnat puolestaan nousivat alkuvuonna 5 prosenttia vuodentakaisesta. Pääkaupunkiseudulla ja Turussa hintoihin tuli lisää 4 prosenttia, Oulussa 5 ja Tampereella 6 prosenttia, Lappeenrannassa 11 prosenttia. Esimerkiksi Lahdessa ja Jyväskylässä asuntohinnat laskivat hieman.

Vanhojen omakotitalojen kauppa hidastui kerrostalokauppaa vähemmän, tammi–kesäkuussa 6 prosenttia ja huhti–kesäkuussa 15 prosenttia. Kesäkuu oli koko maassa jo 2 prosenttia vilkkaampi kuin viime vuonna, ja pääkaupunkiseudun omakotitalokauppa piristyi kesäkuussa 6 prosenttia vuodentakaisesta.

Mökkikauppa kovassa vireessä

Omakotitalokaupoissa oli tammi–kesäkuussa laskua Tampereella ja Lappeenrannassa 10 prosenttia, Turussa 15 prosenttia sekä Lahdessa ja Jyväskylässä 17 prosenttia. Oulussa kauppa laski 14 prosenttia, mutta vuoden alun kauppa oli vastaavasti viimevuotista vilkkaampi.

Omakotitalojen myyntiajat pitenivät huhti–kesäkuussa 7 prosenttia, mikä kertoo Remaxin mukaan siitä, että pitkään myynnissä olleita omakotitaloja on saatu kaupaksi.

Mökkikauppa kävi alkuvuonna poikkeuksellisen kuumana, sillä vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät nousivat tammi–kesäkuussa 37 prosenttia ja huhti–kesäkuussa 39 prosenttia koko Suomessa. Päijät-Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla kasvua oli vuoden ensimmäisellä puolikkaalla lähes 70 prosenttia, Etelä-Savossa 54 ja Varsinais-Suomessa 21 prosenttia.

”Myytävistä asunnoista on monilla alueilla pulaa”

Remaxin asuntovälittäjien kauppamäärä kasvoi kesäkuussa 18 prosenttia viime vuodesta. Yhtiön mukaan kesäkuu oli niin myynnillisesti kuin kauppamäärissäkin mitattuna yksi sen kaikkien aikojen parhaista myyntikuukausista. Remax arvioi, että viimeisen parin kuukauden patoumat alkoivat purkautua kesäkuussa.

”Asuntokauppa näyttää positiivisia signaaleja. Myytävistä asunnoista on monilla alueilla pulaa – ostajia olisi kyllä, mutta tarjontaa ei ole riittävästi. Pula myytävistä asunnoista voi näyttäytyä kauppamäärissä seuraavien kuukausien aikana”, Remax Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto kertoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä asuntokauppaa tehdään jo lähes normaaliin tapaan varotoimien kanssa. Kesäkuun alussa yleiset asuntoesittelyt tulivat jälleen mahdollisiksi.

Lue seuraavaksi: