Asuntolainojen korot ovat matalalla, mutta samaan aikaan pankit nostavat asuntolainojen korkomarginaaleja, jopa koronlaskua enemmän. Asiasta kertoo Taloussanomat.

Suomen Rahatieto kysyy kuukausittain pankeilta tarjouksia 15 vuoden pituiseen 85 000 euron asuntolainaan. Osassa pankeista myönnetään nyt lainaa suuremmalla kokonaiskorolla kuin huhtikuussa. Eniten marginaaliaan on nostanut Helsingin OP. Kun vielä toukokuussa se tarjosi lainaa 0,70 prosenttiyksikön marginaalilla, nyt pankin palkkio on 1,10 prosenttiyksikköä. Myös Handelsbanken, Sampo Pankki ja Aktia ovat nostaneet marginaalejaan niin paljon, että niiden tarjousten kokonaiskorko on nyt suurempi kuin huhtikuussa.

Useimmat pankit ovat ilmoittaneet, että marginaaleissa on nousupaineita. Esimerkiksi Sampo Pankin toimitusjohtaja Ilkka Hallavo arvioi viime viikolla, että asuntolainojen keskimarginaali voi nousta vuodessa 1,5–2,0 prosenttiyksikköön.

Keskimäärin uuden vaihtuvakorkoisen asuntolainan hinta on silti edelleen laskenut. Todellinen kokonaiskorko oli toukokuun 8. päivä keskimäärin 2,69 prosenttia, kun kuukautta aiemmin se oli 2,75 prosenttia.

Taulukko eri pankkien koroista Taloussanomien jutun lopussa.