Suomen asuntomarkkinoilla kytee uudenlainen arvaamaton pommi, jota pitelevät käsissään asuntosijoittajat, Aamulehti kertoo. Jos korot nousevat kuten on povattu, edessä saattaa olla hankala tilanne, mikäli asuntosijoittajat luopuvat joukolla asunnoistaan.

Asuntosijoituslainojen määrä on viisinkertaistunut kymmenessä vuodessa, sanoo asuntolainaluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus. Asuntosijoituslainojen kokonaispotti oli Hypon mukaan noin kaksi miljardia euroa vuonna 2007, mutta nyt kymmenen miljardia.

Viime vuodet asuntosijoittajat ovat saaneet rahoilleen hyvin vastinetta ennätysalhaisten korkojen takia.

–Kun korkosijoitustuotot pienenivät, entistä useampi sijoittaja siirtyi asuntomarkkinoille. Viimeiset pari vuotta asuntosijoittaminen on ollut kasvussa, ja innostus on levinnyt myös tavallisen kansan keskuuteen, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Asuntosijoittajaa voi kuitenkin odottaa ei-toivottu yllätys. Jos korot nousevat kuten on povattu, yhä useampi asuntosijoittaja voi haluta siirtää rahansa kannattavampiin sijoituksiin ja alkaa myydä asuntojaan. Silloin saattaa käydä niin, että markkinoille tulee samassa rysäyksessä samoilta alueilta samanlaisia asuntoja, kuten uudehkoja kerrostaloyksiöitä ja kaksioita. Tällainen tilanne voi aiheuttaa merkittäviä häiriötä asuntomarkkinoille, arvioi Kärkkäinen.

Hypon Brotherus listasi kolme tilanteeseen liittyvää riskitekijää ollessaan kuultavana eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa. Ensimmäinen on Nordean Kärkkäisen esiin nostama tilanne: jos korkotaso nousee, asuntosijoittajat saattavat poistua markkinoilta isolla joukolla.

–Tilanne on uusi Suomessa. Aiemmin sijoittajat ovat olleet pitkäjänteisiä toimijoita kuten eläkevakuutusyhtiöitä. Nyt uudet sijoittajat markkinoilla tuovat mukanaan suuremmat heilahtelut, Brotherus sanoo.

Sijoittajat muuttavat taloyhtiön omistajarakennetta riskialttiimmaksi ja tämä voi nostaa remonttilainan hintaa. Kolmas ongelmakohta on yhtiölainojen luokittelu kalliimmiksi yrityslainoiksi, kun asuntosijoittajat hyödyntävät yhä enemmän taloyhtiölainoja rahoituksen lähteenä.

Lue laajempi juttu Aamulehdestä.