Jos ei halua maksaa mätkyjä vuoden 2010 lopulla, kannattaa toimia jo nyt, neuvoo Uutispäivä Demari.

Erityisen tarkkana kannattaa olla asuntovelallisten. Syynä mahdollisiin yllätysmätkyihin on se, että asuntolainojen korot ovat tulleet alas. Korkoja joutuu maksamaan huomattavastikin vähemmän kuin verokorttiin ennakonpidätyksen prosenttia määrättäessä oli odotettavissa.

Kun koron määrä pienenee, päivittäiseen elämiseen jää vastaava summa enemmän rahaa. Osa siitä perustuu kuitenkin siihen, että ennakonpidätyksen prosentti laskettiin oikeata prosenttia pienemmäksi. Tämä taas johtuu siitä, että maksettavien korkojen määrä arvioitiin korkeampien korkojen aikana todellista suuremmaksi.

– Kyselyjä asiasta tulee paljon, ihan päivittäin, apulaisverosihteeri Aulikki Korhonen sanoo Uutispäivä Demarille.

Korhosen mukaan ennakkoveroprosentti kannattaa ehdottomasti laskettaa uudelleen, jos verovuoden kokonaiskoron summa kauhean paljon poikkeaa siitä, mikä verokortissa on otettu huomioon.

– Nykyään ihmisillä on suuria asuntolainoja. Jos korkosumma on edellisvuonna ollut vaikkapa viisituhatta ja olisi tänä vuonna kolmekintuhatta, silloin kannattaa ilman muuta puuttua asiaan.

Verohallinnon verkkosivulla on verolaskuri, jolla voi itse laskea, mikä olisi oikea veroprosentti, mutta apuakin laskemiseen saa verohallinnon palvelunumerosta tai paikallisesta verotoimistosta.