Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että Euroopan keskuspankilla EKP:lla oli viime torstaina erittäin tärkeä viesti asuntovelallisille.

EKP vahvisti, että arvopaperien osto-ohjelma päättyy aiempien ilmoitusten mukaisesti tämän vuoden lopussa. Samalla keskuspankki kertoi lisäksi, että ostettujen omaisuuserien erääntyessä takaisin maksettavan pääoman uudelleensijoittaminen kuitenkin jatkuu vielä pitkään.

”Uudelleensijoituksia aiotaan jatkaa täysimääräisesti vielä pidemmän aikaa sen jälkeen, kun EKP:n neuvosto alkaa nostaa EKP:n ohjauskorkoja, ja joka tapauksessa niin kauan kuin on tarpeen suotuisan likviditeettitilanteen ja vahvasti kasvua tukevan rahapolitiikan ylläpitämiseksi”, pääjohtaja Mario Draghi linjasi tiedotustilaisuudessaan.

Hän totesi samalla, että talouskehitys on odotettua heikompaa.

Juhana Brotherus tulkitsee tämän tarkoittavan sitä, että korot eivät nouse nopeasti ja odotuksia vaisumpi talouskehitys tylsyttää korkojen nousua.

”EKP-kokouksen tärkein viesti asuntovelalliselle: KOROT EIVÄT NOUSE NOPEASTI. Arvopaperiostot loppuvat, mutta omistukset ei vähene vuosiin → euriborit kurissa. Vaisumpi talouskehitys tylsyttää korkonousua → euriborit plussalle vasta 2020”, hän kommentoi Twitterissä.

Draghi toisti torstaina EKP:n aikaisemman linjauksen, jonka mukaan ohjauskorkojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasolla ainakin vuoden 2019 kesän ajan, ja joka tapauksessa niin kauan kuin on tarpeen sen varmistamiseksi, että inflaatio palautuu edelleen kestävästi lähemmäksi hieman alle kahta prosenttia keskipitkällä aikavälillä. EKP:n neuvoston jäsen Ewald Nowotny sanoi kuitenkin perjantaina, että EKP:n tulisi nostaa ohjauskorkoaan mahdollisimman pian.

Esimerkiksi Nordea odottaa, että EKP tekee ensimmäisen koronnostonsa ensi vuoden joulukuussa. Osa ekonomisteista odottaa koronnostoa vasta vuonna 2020. Asuntolainojen viitekorot saattavat lähteä nousuun jo aikaisemmin.

”Kyllä tässä on nyt pikkuhiljaa varustauduttava siihen, että sille asuntolainallekin se korko tulee. Mitä pidempään viitekorkoon se on sidottu, niin tietenkin sitä aikaisemmin”, Nordean analyytikko Tuuli Koivu arvioi syyskuussa.

Lue tarkemmin: Suomalaisia asuntovelallisia varoitetaan nyt ainakin 4 koronnostosta: ”Mitä pidempi viitekorko, sitä aikaisemmin”

Suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kuukauden euribor oli perjantaina -0,128 prosentissa.

EKP laski ohjauskorkonsa nollaan vuoden 2016 maaliskuussa.

Lue myös:

100 000 euron asuntolaina normikorolla? – Ennuste: Nousua pian jopa 40 €/kk

Olli Rehniltä neuvo asuntovelallisille Ylellä: ”Heijastuu meille osittain myös etukäteen”

Ekonomisti varoittaa asuntovelallisia: ”Itse kunkin on syytä tehdä stressitesti”