Kuinka kauan asuntovelallisen kissanpäivät jatkuvat?

Asuntolainoissa yleisimmin käytössä oleva 12 kuukauden euribor on edelleen tukevasti pakkasen puolella, mutta puheet inflaation noususta ovat herättäneet kysymyksen siitä, kuinka kauan nollakorkoaika jatkuu. Keskuspankkien tukeva elvytys ei sekään voi loputtomiin kestää.

”Merkkejä on siitä, että euriborit ja pitkät markkinakorot ovat lähteneet pikkuhiljaa ylöspäin. Uskomme siihen, että korot pysyvät matalalla vielä jonkin aikaa, mutta merkkejä noususta on”, OP-ryhmän asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

Hän muistutti, että Suomessa on Euroopan halvimmat asuntolainat. Pankit riskitestaavat asuntolainanhakijat edelleen Finanssivalvonnan suosituksesta kuuden prosentin korolla.

Asuntokauppa on käynyt tänäkin vuonna koronapandemiasta huolimatta vilkkaana. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilasto kertoo, että tammi-helmikuussa myytiin yhteensä 10 523 vanhaa asuntoa, mikä on 11 prosenttia viime vuoden vertailukautta enemmän.

Asuntojen ostointo näkyy tietenkin myös pankkien lainatiskeillä. Christien mukaan OP-ryhmässä asuntolainahakemusten määrä on kasvanut viime syyskuusta lähtien.

Lainakannan kasvusta kertoo myös Suomen Pankin tilasto. Kotitaloudet nostivat helmikuussa 2021 uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, mikä oli 130 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Asuntolainakanta oli helmikuun 2021 lopussa 103,2 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 3,6 prosenttia.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.

LUE SEURAAVAKSI: