Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi toisti torstaina arvionsa, jonka mukaan EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan ainakin kesän 2019 yli.Lausunto jätti silti paljon tulkinnanvaraa.

–Odotamme ohjauskorkojen pysyvän nykytasollaan ainakin kesän 2019 yli ja joka tapauksessa niin kauan kuin on tarpeen sen varmistamiseksi, että inflaatio palautuu edelleen kestävästi lähemmäksi hieman alle kahta prosenttia keskipitkällä aikavälillä, Draghi sanoi.

Ekonomistit odottavat yleisesti, että EKP nostaa ohjauskorkoaan syys-lokakuussa 2019, eli samoihin aikoihin kuin Draghin kausi pääjohtajana päättyy. Esimerkiksi Nordea odottaa kuitenkin ohjauskoron nostoa vasta ensi vuoden joulukuussa.

Samaa odottaa myös muun muassa hollantilainen ABN Amro.

–Odotamme edelleen, että inflaatiotilanne huomioonottaen EKP nostaa korkoa joulukuussa 2019, eli hieman myöhemmin kuin mitä se nyt antaa ymmärtää, tutkimusjohtaja Nick Kounis kirjoittaa tuoreessa katsauksessaan.

Epävarmuutta aiheuttaa se, että lähteet EKP:n sisältä kertovat koroista päättävän neuvoston olevan erimielinen korkopolitiikasta. Reutersin tietojen mukaan korko saattaakin nousta jo ensi vuoden heinäkuussa.

Nordean päästrategi Jan von Gerich varoitti jo ennen EKP:n kesäkuun kokousta, että korkomuutoksella tulee olemaan suuri merkitys Suomessa.

–Suomessa vaihtuvakorkoisten lainojen osuus asuntolainoissa on euroalueen kärjessä, joten korkojen nousu lyö Suomessa läpi muita maita nopeammin. Lisäksi Suomen herkkyyttä lisää talouden avoimuus: euroalueen kasvunäkymien heikentyminen esimerkiksi Italiasta johtuvan epävarmuuden takia löisi Suomeen kovaa vientisektorin kautta, hän sanoi.

Ekonomistit ovat varoitelleet myös siitä, että asuntolainojen viitekorkoina yleisesti käytetyt euribor-korot lähtevät nousuun jo ennen EKP:n ensimmäistä koronnostoa. Suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor oli perjantaina -0,179 prosentissa.

Lue myös: Asuntovelallisille tärkeä ennuste julki: ”Syyskuussa 2019”