Anneli Auerin uusista rikosepäilyistä kertova uutisointi joutuu harvinaisen tarkastelun kohteeksi.

Julkisen sanan neuvosto ottaa käsittelyyn kantelut, jotka koskevat Anneli Auerin uusien rikosepäilyjen uutisointia. Kantelijoiden mielestä uutisointi on ollut journalististen ohjeiden vastaisia.

Kantelut koskevat Helsingin Sanomia, Yleä, Iltalehteä ja Satakunnan Kansaa.

Päätös ottaa kantelut käsittelyyn on poikkeuksellinen. Tavallisesti neuvosto edellyttää asianomaisilta suostumusta sille, että ulkopuolisten tekemät asianomaisia koskevat kantelut otetaan käsittelyyn.

– Asia on yhteiskunnallisesti, journalistisesti ja journalismin etiikan kannalta niin tärkeä, että otamme sen neuvoston käsittelyyn, kertoo JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen Uudelle Suomelle.

Uimosen mukaan kanteluita käsitellään vain niiltä osin, mikä koskee Auerin epäillyn seksuaalirikoksen kohdistumista alaikäiseen.

Neuvosto pohtii, oliko medialla erityisperusteita kertoa rikosepäilyistä yksityiskohtaisesti, erityisesti sitä, että uhrit ovat alaikäisiä.

Journalistin ohjeissa sanotaan, että arkaluonteisen rikoksen uhrin henkilöllisyys on suojattava, ellei sillä ole poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Toisen ohjeen mukaan tietoja rikoksentekijästä, syytetystä tai epäillystä ei yleensä pidä julkaista, jos ne paljastavat erityisen arkaluonteisen rikoksen uhrin.

– Katsomme neuvostossa, onko media noudattanut ohjeita näiltä osin, Uimonen kertoo.

Neuvosto antaa ratkaisun kanteluihin noin kolmen kuukauden kuluttua.

Uimonen otti myös kantaa Aamulehden presidenttiehdokas Paavo Lipposelle (sd.) esittämään anteeksipyyntöön. Aamulehti pyysi keskiviikon lehdessä anteeksi kolumniaan, jossa väitettiin, että Lipponen olisi lyönyt opettajaa, joka kiusasi hänen pikkuveljeään. Anteeksipyyntö oli omana juttunaan toimittajan nimissä, ja jo otsikossa ilmaistiin, että lehti on pahoillaan.

Uimosen mielestä on harvinaista, että Suomessa lehti pyytää anteeksi näin näyttävästi.

– Pidän suotavana, että kun virhe tehdään, kerrotaan se reilusti. Reilu anteeksipyyntö puhdistaa ilmaa ja lisää luottamusta tiedotusvälineeseen, Uimonen sanoo.