Jotain outoa on tekeillä Auringossa, kirjoittaa Wall Street Journal.

Muun muassa Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan tiedemiesten mukaan Auringon aktiivisuus on vain puolet siitä, mitä sen ennusteiden mukaan pitäisi tällä hetkellä olla.

Tutkijat eivät ole löytäneet selitystä auringonpilkkujen vähäiselle määrälle. Auringonpilkkuja muodostuu Auringon pinnalle kohtiin, joissa magneettikenttä on erityisen voimakas. Niiden määrä kertoo Auringon aktiivisuudesta.

Auringonpilkkujen määrä vaihtelee noin 11 vuoden jaksoina. Se johtuu Auringon magneettikentän kääntyilystä.

Nasan tutkija Jonathan Cirtain sanoo WSJ:lle, että nyt Auringon aktiviisuuden pitäisi olla huipussaan. Piikki on kuitenkin jäänyt tällä kertaa hyvin mitättömäksi.

– Sanoisin, että se on heikoin 200 vuoteen, Nasan David Hathaway sanoo lehdelle.

WSJ:n mukaan tiedemiehet ovat asiasta ymmällään. Kukaan ei tiedä, onko Auringon rauhallinen kausi väliaikainen vai pysyvä.

Jos muutos on pysyvä, se voi WSJ:n mukaan osaltaan hillitä ilmaston lämpenemistä muuttamalla Auringon kirkkautta ja auringonvalon aallonpituuksia.

– Sellaista tiedemiestä ei ole elossa, joka olisi nähnyt näin heikon auringonkierron, aurinkotutkija Andrés Munoz-Jaramillo Campbridgen Harvard-Smithsonian-keskuksesta sanoo WSJ:lle.