Auringon poikkeuksellinen toiminta hämmästyttää aurinkotutkijoita. Auringon aktiivinen kausi on päättymässä, ja samalla kosmisten säteiden määrä on noussut korkeimmalle tasolle yli 50 vuoteen.

Auringon toiminnan hidastuminen voi viilentää maapallon ilmastoa ja siten muuttaa jo tehtyjä ilmastoennusteita. Tarkkaa tietoa Auringon toiminnassa tapahtuneiden muutosten vaikutuksesta ilmastoon ei kuitenkaan ole olemassa.

– Me toivomme, että nyt voimme saada entistä paremmin tietoa siitä, miten Auringon toiminta vaikuttaa ilmastonmuutokseen, professori Kalevi Mursula Oulun yliopistosta kertoo.

Viimeisten 70 vuoden aikana Auringon toiminta on ollut poikkeuksellisen aktiivista. Edellinen näin aktiivinen jakso oli keskiajalla. Tänä aikana aurinkopilkkujen ja -purkausten määrä on lisääntynyt. Nyt aktiivisuuskausi on kuitenkin päättymässä, josta tutkijat ovat yllättyneet.

Yli sata aurinkotutkijaa kokoontuu keskiviikkona nelipäiväiseen kokoukseen Saariselälle tunturi-Lappiin. Tutkijat keskittyvät muun muassa Auringossa tapahtuneisiin muutoksiin ja sen aiheuttamiin vaikutuksiin.