Maanteillä siirrytään talven ja pimeän ajan alennettuihin nopeusrajoituksiin tästä päivästä eli tiistaista 29. lokakuuta alkaen. Talvinopeusrajoitukset ovat käytössä koko maassa viikonloppuun mennessä, kertoo Liikennevirasto Väylä verkkosivullaan.

Nopeusrajoitusten muutokset koskevat valtaosaa maanteistä ja moottoriteistä. Maanteillä nopeus lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa, mutta joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 kilometriin tunnissa. Alempiin nopeuksiin voivat vaikuttaa muun muassa tien huono kunto tai liikenteen suuri määrä.

Sadan kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti kaikilla keskikaiteisilla teillä sekä muilla pääteiden osuuksilla, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan. Lisäksi sadan kilometrin rajoitus pysyy osalla vähäliikenteisistä maanteistä.

Moottoriteillä rajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina ovat sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Tällaisilla teillä on mahdollista pitää valoisana vuorokaudenaikana hyvissä ajo-olosuhteissa korkeammat rajoitukset voimassa aina marraskuun loppuun asti. Vaihtuvia nopeusrajoituksia löytyy esimerkiksi valtateiltä 1 ja 7.

Suomessa siirrytään takaisin kesänopeuksiin tavallisesti maalis–huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajan ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Viisaat kuskit tietävät, että turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii, Väylä muistuttaa.

LUE MYÖS: