Tämän hetkisten arvioiden mukaan arvioiden mukaan koronavirusepidemian huippu Lapissa touko–kesäkuun vaihteessa, tiedottaa Lapin aluehallintovirasto (avi).

Lapin alueellinen valmiustoimikunta piti tänään perjantaina kokouksen, jossa käytiin läpi viranomaisten tilannekuvaa Lapin koronavirustilanteesta. Keskusteluun nousi myös rajat ylittävä työmatkaliikkuvuus Lapissa.

Lapissa koronavirustartuntojen määrä on kasvussa ja tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Lapin sairaanhoitopiirissä 26 tautitapausta ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 9 tautitapausta. Koronavirusepidemiavaihe ei varsinaisesti ole vielä käynnissä Lapissa. Epidemialla tarkoitetaan poikkeuksellisen suurta määrää tartuntatautiin sairastuneita.

THL:n mukaan Suomessa on tällä hetkellä yhteensä testattuja näytteitä noin 26 500 ja laboratoriovarmistettuja tapauksia: 1 615 kappaletta. Covid-19-tautiin on kuollut THL:n mukaan Suomessa 20 ihmistä, joista nuorin oli kuollessaan 56-vuotias ja vanhin 101-vuotias.

Lapin valmius on viranomaisarvioiden mukaan tällä hetkellä hyvä, avi kertoo.

Avi huomauttaa, että epidemian leviämisen hidastamiseen voi jokainen vaikuttaa omalla toiminnallaan ja valtakunnallisia ohjeita on tärkeä noudattaa. Lähikontaktien välttäminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää.

Rajanylitykset erityisenä haasteena Lapissa

Sairaanhoitopiirit arvioivat koronaepidemiavalmiuden olevan hyvä. Suojavarusteiden riittävyyden osalta tehdään toimivaa yhteistyötä niin valtakunnan tasolla kuin aluetasolla. Tällä hetkellä sairaanhoitopiireissä lisäkoulutetaan henkilöstöä tehohoitopotilaiden hoitoon.

Lapin aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja Kristiina Poikajärvi toteaa, että tilanne alueella on toistaiseksi rauhallinen. Lapin erityisenä haasteena on nyt rajanylitykset ja niiden haasteiden ratkaiseminen erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön liikkuvuuden osalta. Lisätietoja raja-asiasta saadaan, kun hallitus tekee päätöksiä.

"Tiedän sen, että nyt vaaditaan lappilaisilta pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä kohtaamisten välttämiseen. Nautitaan ihanista ilmoista ja vältellään lähikontakteja muiden ’suksijoiden’ kanssa. Selviämme Lapissa hyvin epidemiasta huolehtimalla muun muassa siitä, että sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstö välttyy tartunnoilta itsemme ja läheistemme ohella”, Poikajärvi sanoo tiedotteessa.

Hallitukselta odotetaan tarkempia linjausta siitä, mitä rajatoimien tiukentaminen tarkoittaa luonnollisilla työssäkäyntialueilla Ruotsin- ja Norjan-rajoilla. Rajavartiolaitoksen mukaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan vastaisella rajalla rajanylitysliikenne koostuu lähes kokonaan päivittäisestä välttämättömästä liikenteestä mukaan lukien työmatkaliikenne ja tavaraliikenne.

Erityistä huomiota Poikajärvi haluaa kiinnittää lapsiperheiden hyvinvointiin.

"On ollut ilo huomata kuinka eri areenoilla jaetaan hyväksi havaittuja keinoja pitää hyvää mielialaa yllä perheissä. Ystäväperheiden kanssa kannattaa seurustella nyt digitaalisesti vaikkapa Zoom-kahveilla tai Meet-kutsuilla.”

Lapin tulvaennusteet ennustavat edelleen keskimääräistä suurempaa tulvaa Lappiin toukokuussa. Tilanne realisoituu kuukauden päästä, kun vesimäärät alkavat kasvaa. Kevään säät vaikuttavat tilanteeseen.

Tällainen Lapin valmiustoimikunta

Lapilla on alueellinen valmiustoimikunta, johon kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.

Lisäksi valmiustoimikuntaan kuuluvat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset.

Seuraava alueellisen valmiustoimikunnan kokous on keskiviikkona 8. huhtikuuta.

Aluehallintoviraston lakisääteinen tehtävä on varautumisen yhteensovittaminen alueellaan ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen ja kuntien valmiussuunnittelun tukeminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilannetietojen jakamista, yhteisen Lapin alueellisen tilannekuvan ja -ymmärryksen luomista, alueellisten resurssien käytöstä sopimista, asiantuntija-apua ja toimien yhteensovittamista, sekä yleensä ottaen aluetason koordinaatiota, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin.