Kansanedustaja Silvia Modig (vas.) ei ollut uskoa kuulemaansa, kun äänestystulos julkistettiin: eduskunta oli hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
Kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) ja pääministeri Alexander Stubb (kok.) halasivat äänestystuloksen selvittyä.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
Historiallinen äänestystaulu. Punaiset äänestivät lakialoitteen puolesta.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Eduskunta on perjantaina tehnyt historiallisen päätöksen ja hyväksynyt aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Päätös syntyi äänin 105–92.

Täysistunnon äänestyksessä annettiin 92 jaa-ääntä ja 105 ei-ääntä. Näin ollen eduskunnan lakivaliokunnan mietintö, joka esitti lakialoitteen hylkäämistä, hävisi lakialoitetta puoltaneelle vastaesitykselle.

Kansalaisaloitteen ja lakimuutoksen hyväksyminen tarkoittaa sitä, että jatkossa myös samaa sukupuolta olevilla pareilla tulee olemaan oikeus solmia avioliitto. Lakialoitteeseen sisältyvät myös samaa sukupuolta olevien parien oikeus yhteiseen sukunimeen sekä adoptioon. Lakimuutos ei sido uskonnollisia yhdyskuntia, jotka päättävät jatkossakin itse käytännöistään.

Lakialoite siirtyy eduskunnan suureen valiokuntaan jatkokäsittelyyn, missä sen läpimenoa pidetään täysistunnon päätöksen myötä varmana. Enemmistö suuren valiokunnan jäsenistä kannattaa aloitetta, samoin valiokunnan johto.

Päätös on aiheuttanut valtaisen kansalaisreaktion sosiaalisessa mediassa kuten Twitterissä: