Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Helteen mukaan työmarkkinapolitiikassa pitää pystyä parempaan.

Suomalaisyritysten vientinäkymiä keikuttaviin kansainvälisen talouden käänteisiin ei voi vaikuttaa. Helle muistuttaa, että työmarkkinapolitiikka sen sijaan on omissa käsissä.

"Jos pystyisimme tekemään sen vielä paremmin, välttämään lakkoja, tekemään työllisyyttä ja kilpailukykyä edesauttavia sopimuksia, se olisi meille iso kilpailuetu. Pystymme tässä parempaan", Helle sanoo Kauppalehden Markkinaraati-ohjelmassa.

Neuvottelusuma työmarkkinoilla näyttää ainakin joltain osin auenneen ja sopimuksia on alkanut syntyä. Työmarkkinakierros on kuitenkin ollut vaikea ja useita lakkoja on nähty.

Työtaistelujen taloudelliset vaikutukset voivat olla merkittäviä yrityksille, jos lakot venyvät pitkiksi.

Johtaja Heikki Nystedt Taaleri Varainhoidosta nostaa esiin, että esimerkiksi osakesijoittajan kannalta onni onnettomuudessa on, että suomalaiset pörssiyhtiöt toimivat muuallakin kuin pelkästään Suomessa.

"Vaikka tässä voi olla pientä kärhämää osapuolten kesken, niin uskomme ettei lakkokevät tule aikaansaamaan sitä, että tunnelma pilaantuu Helsingin pörssistä", Nystedt sanoo.

"Oltiin puun ja kuoren välissä"

Työmarkkinakierros on kulminoitunut toistaiseksi vääntöön työaikaa pidentäneistä kiky-tunneista.

Tehyn ekonomisti Ralf Sund arvioi, että kyse on ylitse kävelyn tuntemuksesta.

"Vanha neuvottelijan sääntö on, että älä koskaan edes yritä ottaa 6-0 voittoa. Se tulee sinulle pirun kalliiksi myöhemmin", Sund sanoi.

Sund lisäsi, että aikoinaan kilpailukykysopimusta pohjusti politiikan sotkeutuminen työmarkkina-asioihin.

Sund kuvasi palkansaajapuolen tunnelmaa värikkäällä tavalla.

"Kokemushan siitä jäi, että oltiin puun ja kuoren välissä, pistooli ohimolla. Nyt se purkautuu", Sund sanoi.

Työmarkkinakonkari Sund aloitti joulukuun ­alussa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn ekonomistina. Pesti kestää kevään työehtoneuvottelujen ajan.

”Kaikki on mahdollista”

Vientialojen neuvottelut ovat hallinneet työmarkkinoita viime kuukaudet. Tällä kierroksella työmarkkinakierroksen päänavaus syntyi Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksesta, jonka palkankorotukset olivat 25 kuukaudelle 3,3, prosenttia.

Kun ratkaisuja vientialoilla on alkanut tulla, katse kääntyy palvelualojen ja julkisen sektorin neuvotteluihin, jotka ovat parhaillaan menossa.

Vaikeasta työmarkkinakierroksesta voi jälkipyykkiäkin tulla. Helteen mukaan johtopäätösten aika on kierroksen jälkeen.

"Vaikka kierros on vielä kesken, niin kyllä tässä pakostikin miettii sitä, että pystytäänkö tuolla liittokohtaisissa, valtakunnantason neuvotteluissa, löytämään yhteiset intressit. Se näyttää olevan todella vaikeaa, vaikka siihen pitäisi pystyä", Helle sanoi.

Helle uskoo, että yhteiset intressit löytyvät paljon helpommin ja konkreettisemmin työpaikkatasolla.

"Jotta pystymme saamaan aikaan työllisyyttä tukevia ratkaisuja aikaan, meidän täytyy mennä yhä enemmän työpaikkatason sopimiseen", Helle sanoi.

Sund huomautti, että kaikki tutkimukset viittaavat siihen, että paikallisesti tehdään yhä enemmän joustoja.

Helle totesi, että vientivetoinen malli on tähän tilanteeseen sopiva vaihe, kun ollaan siirtymässä keskitetyistä ratkaisuista pelkästään liittokohtaisiin ratkaisuihin.

"Pidemmällä aikavälillä näen, että se on välivaihe siihen, että siirrymme yhä enemmän kohti yrityskohtaista palkanmuodostusta", Helle sanoi.

Sund halusi tähdentää, että nyt ollaan liittokierrosmallissa.

"Kaikki on mahdollista. Nyt ei kaikki mene niin kuin köyhän talon porsaat tähän 3,3 prosenttiin", Sund sanoi.

Markkinaraati on katsottavissa tänään perjantaina Kauppalehden, Talouselämän ja Arvopaperin digipalveluissa. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä finanssiryhmä Taalerin kanssa.

Katso koko Markkinaraati-lähetys täältä.

Katso kaikki Markkinaraadin jaksot täältä.