Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan alkamassa on liittokierros, jossa kaikki tuntuu olevan mahdollista. Rytkönen kirjoitti asiasta viime viikolla Demokraatin kolumnissaan.

Ay-johtajan arvio työnantajapuolen toiminnasta liittokierroksen alla on tyly. Otsikossaan Rytkönen kysyy: ”Mitä jos käytäisiin oikeasti liittokierros?”.

”Suomessahan ei tunnetusti voida enää tehdä keskitettyjä työehtosopimusratkaisuja, koska EK on köyttänyt itsensä niin tiukkoihin sääntömääräisiin (lepo)siteisiin, ettei niistä voida vapauttaa edes sen toista kättä sopimusta allekirjoittamaan. Sopimuspöytiin huutelua nuo siteet eivät näytä haittaavan, koska niistä puuttuu ilmeisesti suukapula”, Rytkönen viestii Elinkeinoelämän keskusliitolle.

Liittokierroksen avaavat vientialat. Teknologiateollisuus on linjannut, että lähtökohtaisesti liittokierros ”viedään vientivetoisesti lävitse”. LUE MYÖS: Lähtölaukaus vaivihkaa? – Vientialojen edustajat tapaavat: ”Liittokierros viedään vientivetoisesti lävitse”

Tämä ajatus, ja siihen liittyvät taustakytkökset, eivät Rytköstä miellytä.

”Entinen valtakunnansovittelija, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi reilu vuosi sitten valittu Minna Helle alkoi uudessa toimessaan EK:n tuella heti vaatia, että tulevallakin kierroksella palkankorotusten katon tulee määräytyä vientiteollisuuden palkankorotusten määrittämän ns. yleisen linjan mukaan – mitä hän oli aiemmassa tehtävässään edellisellä kierroksella noudattanut. Uutta valtakunnansovittelijaa, työnantajataustaista Vuokko Piekkalaa oli tuskin valittu virkaansa, kun hän jo julisti aikovansa vaalia Helteen perintöä ja ilmoitti, että valtakunnansovittelijan toimistolta on turha tulla vaatimaan liittokierroksen avaaja-alaa korkeampia palkankorotuksia”, Rytkönen kirjoittaa.

”Kun tuohon lisätään vielä työnantajapuolen vaatimukset kiky-sopimuksessa sovittujen työajan pidennystuntien säilyttämisestä voimassa, on selvää, että tulevasta sopimuskierroksesta tulee erityisen haastava.”

Tehyn ja toisen alan liiton Superin tavoitteena on palkkatasa-arvo julkisella sektorilla. Perusteettomien palkkaerojen kurominen olisi hänen mukaansa ”Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa peräänkuulutettu konkreettinen palkkatasa-arvon edistämiseen tähtäävä toimenpide”. Sana tasa-arvo mainitaan Rinteen hallituksen ohjelmassa 75 kertaa, Rytkönen huomauttaa.

”Tilanteen korjaamiseksi eivät auta vientivetoiset palkkamallit, eikä tavoite toteudu ilman valtion tähän tarkoitukseen osoittamaa rahaa”, Rytkönen kirjoittaa.

”On turha kuvitella, että Tehy tyytyisi näissä olosuhteissa tulevalla liittokierroksella valtakunnansovittelijan tai kenenkään muunkaan näkemykseen siitä, että miesvaltaiset vientialat voisivat määritellä palkankorotuskaton tai mitään muitakaan ehtoja naisvaltaiselle sosiaali- ja terveysalalle.”

LUE MYÖS:

Pääministeri Rinteeltä viesti järjestöille: Kiky-tunneista erillinen sopu ennen palkkaneuvotteluja?

Antti Rinne avaa ehdotustaan palkkatuesta: ”Voidaan saada 10 000–20 000 työllistynyttä lisää”