Ammattiliitto Pron palvelusektorin johtaja Else-Mai Kirvesniemi syyttää korkeimman oikeuden astuneen lainsäätäjän saappaisiin luottamusmiesten asemaa koskevassa ratkaisussa. Kirvesniemi vetoaakin eduskuntaan ja lainsäätäjiin, jotta se tarttuisi toimiin asian kohdalla.

Ennakkoratkaisuna KKO:n päätös on herättänyt vilkasta ja kovaakin keskustelua työmarkkinakentässä. Ennakkopäätöksenä se ohjaa oikeuskäytäntöä eli sitä, miten lakia jatkossa tulkitaan.

Ratkaisun mukaan yksittäisen työpaikan henkilöstöryhmä sai valita oman luottamusvaltuutettunsa, kun ammattiliiton luottamusmies ei heitä edustanut, vaikka työpaikalla sovellettiin osin samaa työehtosopimusta.

–Nyt KKO linjasi, että joissakin tapauksissa voidaan kuitenkin luottamusmiehen lisäksi valita myös luottamusvaltuutettu. Kummastusta on aiheuttanut se, missä tapauksessa näin voidaan menetellä, Kirvesniemi kirjoittaa Pron blogissa ja huomauttaa, että vastausta tähän KKO ei anna.

Myös työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen ja työoikeuden professori Seppo Tiitinen arvioivat viime viikolla Helsingin Sanomissa ratkaisun jättävän avoimia kysymyksiä. Kirvesniemi pohtii, voisiko työpaikoilla eri liittoihin tai vapaamuotoisemmin järjestäytyneet valita kaikki oman luottamusvaltuutettunsa.

–Kuulostaa aikamoiselta tungokselta neuvottelupöydässä, Kirvesniemi pohtii.

Pron lakimies vertaa tilannetta vuoteen 2010, kun korkein oikeus teki äänestyspäätöksen tuolla kertaa määräaikaisista työsopimuksista päiväkodeissa. Korkein oikeus piti hyväksyttävänä, että päiväkoti teki määräaikaisia työsopimuksia, sillä sen toiminta perustui Vantaan kaupungin kanssa vuosittain tehtyihin sopimuksiin.

–Koska tämä ei vastannut lainsäätäjän alkuperäistä tahtoa, jota oli vakiintuneesti noudatettu vuosikymmeniä, lakia jouduttiin pikaisesti vielä saman vuoden aikana muuttamaan siten, että korkeimman oikeuden erikoinen tulkinta ei jäänyt elämään omaa elämäänsä, Kirvesniemi kertoo.

–Jos KKO:n aiheuttamaa solmua ei tälläkin kertaa avata, pelkään pahoin, että työnantajat työpaikoilla ovat ihmeissään seuraavissa yhteistoimintaneuvotteluissa, kun pöytään pukkaa niin työehtosopimuksen mukainen luottamusmies kuin liuta luottamusvaltuutettuja, jotka toteavat edustavansa kuka mitäkin ryhmittymää. Ja sitten riidellään taas kuka saa edustaa ja ketä – ehkäpä korkeimpaan oikeuteen saakka.