Ay-liikkeen sijoitustoiminnan verovapaus on kuohuttanut Kojamon pörssilistautumisen yhteydessä. Jopa vasemmistopuolueista on samalla ihmetelty, miten ay-pomot voivat kasvattaa asuntobisneksellä palkkioitaan.

Uusi Suomi kysyi puoluegallupeja johtavien Sdp:n ja kokoomuksen näkemyksiä ay-liikkeen verovapauksista. Pitäisikö yleishyödyllisten ammattiliittojen sijoitustuottoja eli osakemyyntivoittoja sekä osinkotuloja verottaa ja kuinka paljon? Molemmissa puolueissa on tiettyä valmiutta puuttua liittojen verovapauksiin.

Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Eero Suutari pitää Kojamon tapausta ongelmallisena. Ay-liike on viemässä vahvasti omistamansa kiinteistö- ja vuokrayhtiön pörssiin, ja satojen miljoonien eurojen myyntitulot se nostaa verottomana yleishyödyllisyysasemansa turvin.

– Kojamon liiketoiminta on kehittynyt hyvin, mutta se siinä on ongelma, että yksi omistaja on erilaisessa asemassa kuin muut kisailijat [omistajat] samoilla markkinoilla ja saa verottomana tulot yhteiskunnallisen statuksen ansiosta. Se ei tunnu reilulta, vaan kaikkien omistajien tulisi olla samalla viivalla ja maksaa verot niin kuin muutkin, Suutari sanoo Uudelle Suomelle.

Puoluehallituksessa vaikuttavan Suutarin mukaan kokoomus ei ole puolueena linjannut ammattiliittojen tai muiden yleishyödyllisten toimijoiden verovapauteen puuttumisesta. Hänen mukaansa puolue suhtautuu ehdotuksiin avoimesti.

Toinen kokoomuslainen verojaoston jäsen Elina Lepomäki sanoo suoraan, että hän laittaisi sekä ammattiliittojen luovutusvoitot että osingot ”normaalisti verolle”. Tämä tarkoittaisi nykyisellään 30–34 prosentin pääomatuloverotusta, mutta Lepomäki pyrkisi laventamaan verotettavien joukkoa ja laskemaan puolestaan veroastetta.

– Tavoitteena neutraali omistamisen kokonaisveroaste n. 26% kaikille, Lepomäki linjasi Twitterissä.

Omistamisen kokonaisveroasteen laskun voisi Lepomäen mukaan toteuttaa muun muassa laskemalla yhteisöveroa sekä palauttamalla pääomatuloveron 30 prosenttiin kaikilta. Muutoksen hän rahoittaisi purkamalla yritystukia.

Suutari puuttuisi liittojen verovapauteen maltillisemmin osinkojen osalta. Hän pitää toteuttamiskelpoisena esimerkiksi Sdp:n vero-ohjelman ehdotusta viiden prosentin lähdeverosta, joka koskisi ulkomaisten sijoitus- ja eläkerahastojen osinkojen lisäksi myös kotimaisten eläkeinstituutioiden sekä ay-liikkeen osinkotuloja.

– Ensin voitaisiin keskustella viiden prosentin tasosta ja siitä, missä aikataulussa se toteutettaisiin, Suutari sanoo osinkotulojen verotuksesta.

– Mutta myyntivoittoverotuksen pitäisi mielestäni olla yleinen ja sama kaikille, hän sanoo yhtyen Lepomäen näkemykseen.

Siitä, mikä tuo pääomatuloverotuksen yleinen taso olisi, tulisi hänenkin mielestään tehdä uusi poliittinen päätös.

– Kokoomuksen tavoite on mahdollisimman laaja veropohja ja alhaiset veroprosentit. Jos se [omistamisen kokonaisveroaste] tulisi siihen 26 prosenttiin, joka saattaa olla todennäköistä, se olisi paras ratkaisu, Suutari sanoo.

Oppositiopuolue SDP:n verovastaava, kansanedustaja Timo Harakka ei ota kantaa suoraan Kojamon tapaukseen. Hän korostaa vastauksessaan SDP:n vero-ohjelman linjausta lähdeverosta.

– Toisin kuin Elina [Lepomäki], ei kokoomus [puolueena] esitä esim. eläkeyhtiöiden myyntivoittoja verolle. Hyväksyykö edes ehdotuksemme yleishyödyllisten yhteisöjen pienestä osinkoverosta? Aloitetaan siitä, Harakka vastasi Twitter-keskustelussa.

Harakka kertoo Uudelle Suomelle, että Sdp:n esittämä osinkoverovapauden poisto – eli kevyen 5 prosentin lähdeveron asettaminen – toisi 250–500 miljoonan euron tuotot.

– Pääkohteena ovat ulkomaiset sijoitusrahastot, jotka omistavat puolet Helsingin pörssin osakkeista. Samalla pieni vero kohdistuisi myös eläkerahastoihin, säätiöihin ja ay-liikkeeseen, Harakka toteaa.

Hän lisää, että jos kansalaisjärjestön toiminta on vahvasti riippuvaista osinkotuotoista, on syytä harkita kompensaatiota toiminta-avustuksella, kuten Sdp:n vero-ohjelmassa todetaan. Harakan mukaan tämä määritelmä ei kuitenkaan sovellu ammattiliittoihin, joten ne tuskin saisivat kompensaatiotakaan.

Ay-liikkeen myyntivoittojen verotukseen Harakka ei halua ottaa kantaa ennen kuin ”edes tämä vaatimaton esityksemme” osinkoverovapauden poistosta saa tukea muilta puolueilta.

LUE LISÄÄ:

Ay-väelle satoja miljoonia Kojamosta – Riku Aallon palkkioksi 60 000 €

Eduskunnasta kova huuto ay-liikkeen rahasammolle: ”Hyödyllinen vain omistajilleen, ei vuokralaisille”

Yle paljasti ay-liikkeen rahakoneen – Arhinmäki: ”Omistajat eivät toimi oikein”