Kirkon akateemisten toiminnanjohtaja Jussi Junni arvioi, että uusi niin sanottu irtisanomislaki saattaa helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä vähän, muttei merkittävästi. Samalla Junni ennakoi, että irtisanominen isoilla työpaikoilla saattaa vaikeutua.

”Muuttuuko käytäntö nykyisestä? Onko jatkossa nykyistä helpompi irtisanoa työntekijä aivan pienessä yrityksessä? Ehkä vähän vaan tuskin kovin merkittävästi. Mahdollista on jopa, että irtisanominen isoilla työpaikoilla vaikeutuu, sillä työpaikan kokokriteeri pitää ottaa huomioon kaikenkokoisilla työpaikoilla, sillä lakiin ei ole tulossa 10 tai 20 työntekijän rajaa”, hän kommentoi blogissaan.

Junni ihmettelee Suomen Yrittäjien vaitonaisuutta työmarkkinakiistaan saadusta lopputuloksesta.

”Merkille pantavaa on, että Suomen Yrittäjät on ollut lopputuloksesta aivan hiljaa. Saiko se nyt mitä halusi? Järjestöhän oli Sipilän tavoin sekä torpannut määräaikaisuuksien helpottamisen että kaivannut lisää paikallista sopimista mm. työaikalakiin”, hän kirjoittaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi kiistan päättymistä lyhyesti perjantaina sanomalla olevansa tyytyväinen siihen, että keskusjärjestöt päätyivät ratkaisuihin, jotka rauhoittavat työtaistelutilanteen.

”Nyt on tärkeätä, että lakiesitys saadaan pian valmiiksi ja nopeasti eduskunnan päätettäväksi”, Pentikäinen kommentoi tiedotteessa.

Jussi Junni sanoo Suomen Yrittäjein toiminnan vaikuttavan kaksinaamaiselta.

”Jotain työmarkkinoilla toimimisen vaikeudesta kertoo SY:n pyrkimys vaikuttaa sekä lainsäädännön kurimuksesta kärsivänä että lakoista kärsivien pelastajana, mutta olennaista oli infota päiväkodille annettavista lahjapitsoista päiväkodin sijaan mediaa. Samanlaiselta kaksinaisuudelta vaikuttaa myös halu rajoittaa työtaisteluoikeutta (etenkin poliittisten työtaistelujen osalta) ja pysyä näiden ulkopuolella ja samanaikaisesti työtaisteluun ryhtyminen kehottamalla pidättäytyä sopimustenvastaisesti ammattiyhdistysten jäsenmaksujen perinnästä.”

Junnin mukaan on selvää, että pienyritysten työllistämismahdollisuuksia on syytä parantaa. Hän miettii kuitenkin, oliko lopputulos kohun ja taistelun arvoista.

”Vaikuttavathan ammattiliittojen voimakkaat reaktiot kieltämättä hyttysen siivilöinniltä mutta samalla on vältytty kamelin nielemiseltä: Kyseessä on mitä enimmässä määrin kyse siitä, haluaako valtio kuunnella kansalaisjärjestöjä ja kansalaisten mielipidettä vai runnoa lävitse oman mielensä mukaisia uudistuksia.”

Lue myös:

Sampo Terholta uusi piikki Antti Rinteelle: ”Sdp:n puoluetoimistolla kihistään varmaan kiukusta”

Ay-liike haluaa selvyyden irtisanomislain perusteluihin: ”Kolmikannassa perattava kunnolla”