Teollisuusliitto on antanut teollisuuden työntekijöille selvät sävelet perjantaisen poliittisen lakon varalle: osallistu tai kärsi seuraukset. Suurliiton tiukkasanaisesta tiedotteesta kertoi ensin Talouselämä.

Jos Teollisuusliiton sopimusaloilla työskentelevä tekee perjantaina töitä, ryhtyy työpaikan ammattiosasto toimiin, vaikka henkilö ei kuuluisi Teollisuusliittoon vaan toiseen liittoon. Liiton tiedotteen mukaan ”lakko koskee kaikkia Teollisuusliiton sopimusalojen töitä ja kaikkia alojen työntekijöitä, olivatpa he Teollisuusliiton jäseniä tai eivät”.

Näin ollen lakkovelvoite koskisi myös niitä työntekijöitä, jotka eivät kuulu Teollisuusliittoon tai mihinkään ammattiliittoon. Sen sijaan liiton jäsenillä on tiedotteen mukaan suoranainen "velvollisuus osallistua lakkoon". Liitto vetoaa sääntöjensä seitsemänteen pykälään: liiton hallituksen tai valtuuston päättämä työtaistelu on ammattiosastojen jäseniä sitova.

Talouselämän tietojen mukaan Teollisuusliiton jäseniä on jopa suoranaisesti uhkailtu liittonsa jäsenyyden menetyksellä, jos he eivät osallistu perjantain lakkoon. Jos liiton jäsen tekee perjantaina töitä, joutuu hän selittämään työskentelyään ammattiosastolle.

– Teollisuusliiton työtaisteluohjeen mukaisesti henkilö, joka tekee lakon alaista työtä, on Teollisuusliiton ammattiosaston jäsen, hänelle lähetetään ammattiosaston toimesta vastinepyyntö. Vastinepyynnössä kerrotaan, että henkilöä epäillään lakon alaisen työn tekemisestä tietyllä ajalla ja pyydetään jäsentä vastaamaan joko kirjallisesti tai suullisesti asiasta ammattiosastolle, tiedotteessa todetaan.

– Vastineen kuulemisen jälkeen ammattiosasto käsittelee asian ja tekee tarvittavat toimenpiteet. Jos rikkuri on jonkin toisen liiton jäsen, ollaan Teollisuusliitosta yhteydessä kyseiseen liittoon ja se ryhtyy tarvittaviin toimiin.

Lue lisää: EK tyrmää aktiivimalliprotestin: ”Lakko on täysin ylimitoitettu”

Lue lisää: Aktiivimallin vastustaminen pysäyttää metron ja raitiovaunut: ”Liikennekaaos – Mittakaava on kohtuuton”

Teollisuusliitto perustelee linjaansa sillä, että ”poliittinen lakko edellyttää vahvaa yhtenäisyyttä koko jäsenistössä”. Mielenilmauksessa on nyt kyse maan hallituksen aktiivimallista, ei työnantajan toimista.

– Mikäli työntekijät menevät töihin, antavat he tukensa näille hallituksen tekemille heikennyksille. Tämä murentaa Teollisuusliiton mahdollisuuksia jatkossa puolustaa mm. yleissitovuutta tai työlainsäädäntöä, koska ne ovat aina alttiita vallitseville poliittisille suhdanteille.

Teollisuusliitto huomauttaa tiedotteessaan, että työnantaja ei saa painostaa työntekijöitä, jotka osallistuvat ammattiyhdistyksen järjestämään työtaistelutoimenpiteeseen. Oikeus osallistua lakkoon koskee myös järjestäytymättömiä työntekijöitä. Työtuomioistuimen eläköitynyt presidentti Jorma Saloheimo kuitenkin sanoo Taloussanomissa, että toisaalta myöskään ammattiliitto ”ei saa määrätä liittoon kuulumatonta osallistumaan työtaisteluun”.

Keskusjärjestö SAK:n käynnistämä, aktiivimallia vastustava Ääni työttömälle -mielenilmaus on päivän mittainen. Teollisuusliitto on julistanut perjantaiksi poliittisen lakon osana mielenilmausta.

Päivitys 1.2.: Täsmennetty juttuun, että Teollisuusliiton ammattiosasto ei suoraan vaadi selitystä lakkopäivänä töitä tekevältä toisen liiton jäseneltä, vaan on yhteydessä tämän omaan liittoon, joka ryhtyy ”tarvittaviin toimiin”. Myös otsikkoa täsmennetty: muiden liittojen jäseniltä ei vaadita selitystä, vaan heidän työntekoonsa puututaan ilmoittamalla asiasta työntekijän omalle liitolle.

Lähde pääosin: Talouselämä

LUE MYÖS:

”Aktiivimalli on peruttava ja aloitettava kolmikantakeskustelu uudestaan” – Suurliitot lähtevät SAK:n protestiin

Protesti aktiivimallia vastaan kasvaa – 70 000 jäsenen Insinööriliitto mukaan

Autotehtaan henkilöstöjohtaja aktiivimallin vastustajille: ”Nyt ei taideta ymmärtää panosten kovuutta”