Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL hoputtaa Antti Rinteen (sd) hallitusta säätämään sote-maakunnat.

Liiton mukaan peruspalveluiden järjestämisen ja niiden rahoituksen kannalta on erittäin tärkeää, että hallitus vie pitkään valmistellun sote-uudistuksen pikaisesti maaliin. Laki maakuntien verotusoikeudesta on JHL:n mukaan säädettävä, jotta sote-maakunnille taataan mahdollisuus hoitaa tehtävänsä.

Liitto muistuttaa, että kaksi kolmasosaa Suomen kunnista teki viime vuonna alijäämäisen tuloksen. Kuntatalouden historiassa tulos on kaikkien aikojen toiseksi huonoin.

”Nyt tarvitaan ripeitä toimia, sillä kuntatalous ei valtion hyvistä toimista huolimatta tule paranemaan nopealla aikataululla. Monissa kunnissa on jo käynnissä yt-neuvotteluita ja tilanne on kuntien työntekijöille vaikea”, puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine korostaa.

Hän huomauttaa, että kuntien päätehtävä on yhdenvertaisten ja laadukkaiden peruspalveluiden järjestäminen.

”Tehtävää eivät edistä millään muotoa kuntien rahapulassaan tekemät palveluiden ulkoistamiset pelkkiä euroja tuijottaen. Ulkoistettaessa palveluiden laadun valvonta vaikeutuu huomattavasti.”

Niemi-Laine uskoo, että sote-itsehallintoalueiden eli maakuntien perustaminen luo mahdollisuuksia palveluiden järjestämiseen.

”On tärkeää, että kunnat eivät tee tässä vaiheessa hätiköityjä ulkoistamisratkaisuja, sillä tulevien sote-maakuntien on nojattava vahvasti omaan julkiseen palvelutuotantoon.”

Kuntien peruspalvelujen valtionosuus ja veromenetysten kompensaatiot kasvavat ensi vuonna yhteensä noin 1,1 miljardilla eurolla vuoteen 2019 verrattuna. Esimerkiksi kuntien peruspalveluiden rahoitus kasvaa vuonna 2020 yhteensä noin 800 miljoonalla eurolla. Kunnille maksetaan ensi vuonna kertaluonteinen 237 miljoonan euron kompensaatio, jolla oikaistaan kiky-sopimuksen lomarahaleikkauksista aiheutuvia vaikutuksia kuntien ja valtion kustannustenjaossa. Edellisen hallituksen tekemät kuntien väliaikaiset valtionosuusleikkaukset päättyvät myös ensi vuonna. Osana peruspalveluiden valtionosuuksien korotusta tehdään 187 miljoonan euron suuruinen indeksikorotus.

”Hallituksella on kova työ uskottavasti osoittaa, että kunnille asetettuihin uusiin tehtäviin annetaan myös rahoitusta. Näin näyttää ainakin pääosin käyvän”, Niemi-Laine kiittelee.