Sipilän hallituksen ystävät alkavat olla vähissä, varoittaa pääluottamusmies ja Teollisuusliiton valtuuston jäsen Petri Partanen (sd).

Hän uskoo, että eri liitot aikovat painostaa hallitusta perääntymään työelämää heikentävien lakiesitysten eteenpäin viemisessä varsin laajassa rintamassa. Keskiössä on ollut ennen kaikkea niin sanottu irtisanomislaki, joka helpottaisi henkilöperustaista irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä. SAK ja useat liitot toivoivat budjettiriihestä päätöstä esityksen perumisesta. Sitä ei kuitenkaan tullut.

Viime viikolla laajoista vastatoimista ilmoitti Teollisuusliitto ja tänään ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta varoittaa Tehy, jonka hallitus päätti eilisessä kokouksessaan antaa puheenjohtajalle valtuudet päättää tarvittaessa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon julistamisesta tai muusta työtaistelutoimesta, jos irtisanomislaki etenee. Toimien yksityiskohdista ja aikataulusta päätetään lähiviikkoina. Tehy huomauttaa, että etenkin yksityisen sosiaalialan yrityskenttä on jo nyt ”varsin villi ja työsuhdeongelmia on paljon”.

”Tehy ei voi hyväksyä jäsentensä työsuhdeturvan heikentämistä tällä tavoin. Edellytämme, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan samanarvoisesti riippumatta työnantajan koosta ja vaadimme, että hallitus luopuu esityksen eteenpäin viemisestä, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa

”Esitys on ongelma myös tasa-arvon kannalta. Sosiaali- ja terveysalalla työsuhdeturvasta ei ole samanlaisia suojaavia määräyksiä työehtosopimuksissa kuten monella miesvaltaisella alalla. Lakiesitys onkin johtamassa isoihin uusiin ongelmiin naisvaltaisella sote-alalla”, Rytkönen sanoo ja huomauttaa, että myös sote-uudistus on tuomassa markkinoille lisää yksityisiä alan yrityksiä.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoi eilisiltana Uudelle Suomelle, että lakkoja on tulossa, jos hallitus vie jääräpäisesti irtisanomislakia eteenpäin. Seuraavia askelmerkkejä pohditaan jo maanantaina SAK:n hallituksen kokouksessa. Lue lisää: ”Irtisanomislaki” pysyi – SAK pui vastatoimia: ”Lakkoja tulee, jos hallitus jatkaa jääräpäisesti eteenpäin”

Keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ovat vastustaneet esitystä irtisanomislaista. Myös Teollisuuden palkansaajat ry (TP) tuomitsee jyrkästi irtisanomislakiesityksen. Partanen huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, että TP toimii yli keskusjärjestörajojen. TP:n mukaan Sipilän hallitus jää historiaan useista työelämää kurjistavista toimenpiteistään ja muistuttaa pakkolakiesityksistä ja työttömyysturvan leikkauksista.

”Hallituksen päätökset ovat poikkeuksetta olleet työnantajia suosivia ja työntekijöitä kurittavia. Edes perustuslain vastaisuudet eivät ole aina estäneet hallitusta viemästä esityksiään eteenpäin”, TP:n tiedotteessa todetaan.

Partanen suomii blogissaan istuvan oikeistohallituksen asennetta naisia kohtaan ja huomauttaa, että kansanedustajista vain noin kolmasosa on naisia.

”Suuressa kuvassa Tehyn mukaan lähteminen tarkoittaa sitä, että tällä kertaa hallituspolitiikan vastaisessa rintamassa ei ole pelkästään SAK, vaan mukana on myös ainakin osa STTK:laisista liitoista”, Partanen kirjoittaa blogissaan.

Partanen huomauttaa, että ”yksikään työntekijäliitto ei missään kannanotoissaan ole pitänyt irtisanomisperusteiden keventämistä hyvänä asiana”, joten Sipilän hallituksen ystävät alkavat olla vähissä. Hän muistuttaa, että liitot edustavat yli kahta miljoonaa tällä hetkellä työssä käyvää palkansaajaa. Hän nostaa esiin räikeän kontrastin, jossa ”satojen tuhansien työoloja heikennetään muutaman tuhannen etujen parantamiseksi”.

”Hallituksen politiikka on ajanut vain noin kahdensadantuhannen yrittäjäksi luokiteltavan työssäkäyvän etuja. Näistäkin yrittäjiksi luokiteltavista yli puolet ovat yksinyrittäjiä, jotka eivät edes hyödy irtisanomisperusteiden keventämisestä. Tehty politiikka siis ajaa ehkä muutamien tuhansien tai kymmenien tuhansien etuja, kun taas alle 20 hengen yrityksissä työskentelee kolmasosa palkansaajista.”

Partanen uskoo, että tulevaisuudessa samaa lakia kaavailtaisiin laajennettavaksi koskemaan kaikkia kahta miljoonaa työntekijää kaikissa työpaikoissa. Hän päättää bloginsa uhkaavalta kuulostavaan vinkkiin.

”Annan harvain etuja ajavalle hallitukselle vinkin, että nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä ja vetää kaikki työelämän pelisääntöjä heikentävät lakikaavailut pois. Nyt kannattaisi keskittyä liittojen kanssa tekemään aidolla yhteistyöllä parempaa työelämää ja työllisyysastetta. Joukko alkaa kerääntyä, olisiko aika perääntyä?”

LUE MYÖS:

Lasse Laatunen IL:ssä: Ay-liike virittelee ”sotasyksyä” – Antti Rinteelle vaalivaltti

Pääluottamusmies vastaa arvostelijoille: ”Oikeus pidättäytyä työstä ei ole pelkästään ihmisoikeus”

Politiikan veteraanilta raju ryöpytys ay-liikkeelle: ”Kyseessä on mitä puhtaimman poliittisen lakon suunnittelu”

Ay-liikkeestä varoitus Juha Sipilälle: 5.10. alkaa rytistä – tulossa ”jotain paljon rajumpaa”

Hallitus lisää työnantajien valtaa: Irtisanominen helpottuu – tavoitteena helpottaa työllistämistä

Ay-konkari lyö lukuja pöytään – ”Miten tällainen aivopieru voi edetä hallituksen päätökseksi?”

Pääluottamusmies ja professori arvioivat Juha Sipilän suunnitelmaa: ”Sen verran poliitikotkin osaavat matematiikkaa”

Potkujen ehtoihin muutos? Lindströmillä toisenlainen ääni kuin Sipilällä – ”Jos saadaan läpi…”

Hallitus peruu kaavaillun lakimuutoksen alle 30-vuotiaille – Jari Lindström: ”Varmasti joku iloitsee, minä en”