Valtionyhtiö Posti suunnittelee palkanalennuksia jopa 8 000 työntekijälle, kertovat nimettömät lähteet Helsingin Sanomille.

Aiemmin on puhuttu vain noin 700 työntekijän mahdollisista palkanalennuksista, kun yhtiö on suunnitellut siirtävänsä postinlajittelijoiden työtä edullisemman työehtosopimuksen piiriin.

Posti viittasi asiaan tiedotteessaan elokuussa. Yhtiö kertoi pyrkivänsä löytämään ”markkinaehtoisen työehtosopimus- ja kustannustason myös perinteisissä postipalveluissa syksyn 2019 aikana”.

Posti tavoittelee kolmen vuoden aikana noin 150−200 miljoonan euron kustannussäästöjä.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola toteaa HS:lle vain, että yhtiö tutkii vaihtoehtoja.

”Täytyy löytää joku ratkaisu, joka takaa kilpailukyvyn.”

Helsingin Sanomat kysyi asiaa myös pääministeri Antti Rinteeltä (sd). Rinteen mukaan Posti voisi harkita asiassa kertakorvauksia. Valtio voisi myös kenties luopua määräajaksi osasta Postin tuloutuksista, Rinne pohti.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen arvioi Rinteen ehdotuksia Uuden Suomen haastattelussa.

”Kertakorvaus – tiedän, että se on varmaan niitä ideoita, joita Posti on myös pääministerille niin kuin vähän joka muuhunkin suuntaan koittanut tarjoilla, mutta se ei ole meitä lämmittänyt”, Nieminen sanoo.

LUE KOKO TÄHTIJUTTU TÄSTÄ: Ay-pomo Antti Rinteen väläytyksistä: Jos tämä on bisnestä, postipalvelu loppuu kokonaan