SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvostelee suorin sanoin Juha Sipilän (kesk.) hallitusta jatkuvasta työlainsäädännön heikentämisestä.

–Ei voi kuin ihmetellä määrätietoisuutta, jolla hallitus palkansaajia kurittavaa linjaansa jatkaa, hän toteaa tiedotteessaan.

Elorannan mukaan hallituksen kehysriihessä esittämät työelämän heikennykset tuovat epävarmuutta yli puolen miljoonan palkansaajan elämään. Hallitus ehdotti kehysriihessä alle 20 työntekijän yritysten yksilöperusteisten irtisanomisten helpottamista sekä nuorten palkkaamista nykyistä helpommin määräaikaisiin työsuhteisiin.

Määräaikaisuuden perusteen poistaminen alle 30-vuotiailta uhkaa Elorannan mukaan lisätä silppu- ja pätkätöiden tekemistä ja heikentää nuorten ja erityisesti nuorten naisten toimeentuloa ja tulevaisuuden uskoa.

–Esitetyillä muutoksilla on laajat vaikutukset ja tällä kertaa erityisesti nuoriin. Ei ole mikään ihme, että nuorten luottamus on koetteilla. Tämän tyyppisillä päätöksillä voi olla myös kielteisiä vaikutuksia haluun perustaa perhe.

Eloranta huomauttaa, että yksityisissä ja julkisissa palveluissa käytetään paljon määräaikaisia työsuhteita ja ne ovat naisvaltaisia aloja.

–Kunta-alalla on runsaasti oikeustapauksia, joissa työnantaja on käyttänyt määräaikaisia työsuhteita ilman perusteita. Hallituksen kehysriihen esitysten myötä ketjutuksien määrä uhkaa lisääntyä.

Kehysriihen esitykset ovat Elorannan mukaan jatkumoa pitkässä työ- ja sosiaalilainsäädännön heikennysten sarjassa, joita Sipilän hallitus on tehnyt koko vaalikauden ajan. Hän luettelee, että kolmen vuoden aikana on muun muassa leikattu työttömyysturvaa, pidennetty työntekijöiden koeaikaa, lyhennetty takaisinottovelvoitetta sekä poistettu pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuden perusteet.

–Kaikkia toimia on perusteltu työllisyyden paranemisella, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole saatu näyttöä juuri näiden toimien vaikuttavuudesta. Tuntuu siltä, että hallitus tekee päätöksiä tunnepohjalta ja Suomen Yrittäjien painostuksesta.

Eloranta tähdentää, että irtisanomissuojan ja määräaikaisuuden perusteiden heikentämisessä on myös oikeudellisia ongelmia, jotka on selvitettävä perinpohjin. Hän korostaa, että Suomen kansallinen lainsäädäntö ja EU:n oikeuskäytäntö edellyttävät lähtökohtaisesti työntekijöiden yhdenvertaista kohtelua.

–SAK:n arvion mukaan esitetyt heikennykset ovat ongelmallisia niin perustuslain kuin EU- ja ILO-tason sääntelyn näkökulmasta. Tämä on syytä selvittää tarkoin ennen kuin mahdollisia lakialoitteita viedään eteenpäin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti aikaisemmin lauantaina kutsuneensa muun opposition koolle ensi viikoksi. Rinteen mukaan tavoitteena on jättää välikysymys hallituksen kaavailemista irtisanomissuojan heikennyksistä.

–Haluamme jättää välikysymyksen siitä, miksi nuorten ihmisten tulevaisuuden uskoa halutaan horjuttaa, miksi epävarmuutta ja näköalattomuutta sekä pelkoa tulevaisuuden suhteen halutaan lisätä, miksi Orpo ja Sipilä haluavat edelleen lisätä jännitteitä työmarkkinoilla toimimalla yksipuolisesti työnantajien asiamiehinä, Rinne sanoi puheessaan SDP:n puoluevaltuustossa.

Ay-liike on viime päivinä varoittanut useampaan otteeseen poliittisista lakoista, jos hallituksen aikeet muun muassa irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä toteutuvat.

Lue lisää:

Antti Rinne kutsui opposition koolle: ”Suomalaiset olivat varmoja, ettei enää lisää keppiä ole tulossa - mutta mitä vielä!”

Kokoomuslaisen ulostulo: ”Toivon, että sirpin ja vasaran henki on työpaikoilla entistä enemmän menneisyyttä”

Ay-liikkeestä ärähdys hallitukselle: ”Tulemme selvittämään valmiutta poliittiseen lakkoon”

Hallitukselle varoitus poliittisista lakoista – PAMin Selin Ylelle: Mielenilmaukset väistämättömiä, jos hallitus etenee