Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo Twitterissä ottavansa ”ajankohtaiset työmarkkina-asiat” esille talousneuvoston kokouksessa ensi keskiviikkona. Korkeasti koulutettujen ammattijärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tyrmäsi hallituksen puuttumiseen asiaan saman tien.

–Hallituksen pysyttävä pois työmarkkina- ja sopimuspöydistä. Aikaisemmat esimerkit huonoja. Riidat ja asiat sovitaan parttien kesken, hän tviittasi.

Työmarkkinatilanne kärjistyi pahan kerran viikolla, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti keskiviikkona keskusjärjestösopimusten purkamisesta. Päätös aiheutti laajaa kuohuntaa. Lisäksi Metsäteollisuus ilmoitti yksipuolisesti irtautuvansa niin sanotun Suomen mallin valmistelusta.

SAK, Akava ja STTK esittivät perjantaina, että EK:n purkamista keskusjärjestösopimuksista käydään jokaisella toimialalla sopimusneuvottelut jo tämän kevään aikana. Metalliliitto puolestaan ilmoitti lähes samaan aikaan, ettei käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi tilannetta perjantai-iltana.

–Toivon malttia työmarkkinoilla. Riitely ei vie Suomea eteenpäin. Talouskasvu edelleen huteraa. Luotan osapuolten vastuunkantokykyyn, hän sanoi.

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne moitti lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa sekä hallitusta että Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta Suomessa vireillä olevan pienen talouskasvun riskeeraamisesta.

Rinne sanoi, että jos hän olisi nyt pääministeri, hän olisi jo kutsunut työmarkkinakeskusjärjestöt miettimään, miten suomalaista yhteiskuntaa kehitetään sopimalla.

Lisää aiheesta:

Antti Rinne moitti hallitusta ja EK:ta Ylellä: ”Iso riski”

Petteri Orpo työmarkkinapommista: ”Riitely ei vie Suomea eteenpäin”

Nyt alkoi ryskyä: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

”EK:n ratkaisu on paljon merkittävämpi kuin se antaa ymmärtää”