Ammattiliitto Pro vaatii, että palkattomat työtunnit on poistettava tai ne on kompensoitava täysimääräisesti palkankorotuksilla.

Tänään julkaistun Etlan tutkimuksen mukaan kilpailukykysopimus nosti työllisyyttä ja paransi Suomen kilpailukykyä. Työnantajapuoli on vaatinut kikyn lisätyötuntien jatkamista. LUE LISÄÄ: Etla: Kivuliaaksi koettu kiky toi jopa 42 000 työllistä – vastaavia toimia tarvitaan lisää

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kommentoi maanantaina Pron tiedotteessa kikyä ja vaati, että palkattomat työtunnit on poistettava tai ne on kompensoitava täysimääräisesti palkankorotuksilla.

”Palkansaajat ovat tehneet osuutensa yritysten kilpailukyvyn eteen. Tuottavuuskehityksen kannalta on tärkeää, että yritykset tekevät oman osuutensa investoimalla tuottavuuteen ja sitä kautta tulevaisuuteen osinkojen jaon sijaan”, Malinen kertoo.

Malisen mukaan elinkeinoelämä ei voi rakentaa tuottavuutta palkansaajan työtuntien lisäämisen ja palkattoman työn varaan.

”Kiky-sopimuksessa palkansaajien työaikaa pidennettiin 24 tuntia vuodessa, julkisella sektorilla leikattiin lomarahoja, ja vuodeksi 2016 sovittiin palkkoihin nollakorotukset. Lisäksi siinä tehtiin miljardiluokan tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille, kun sovittiin työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksun siirrosta palkansaajille.”

Pro on asiassa samoilla linjoilla kuin Teollisuusliitto ja keskusjärjestö SAK.

LUE LISÄÄ:

Ay-väki ihmettelee kiky-tutkimusta – Riku Aalto: ”Palkattomalla talkootyöllä ei ratkaista Suomen kohtaloa”

SAK:n Eloranta suomii ”ilmaistyötä” – ”Kukaan ei halua Suomeen työssä käyvää köyhälistöä”