Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus höllensi osittain koronarajoituksia ja avasi jälleen Suomen ja Viron välisen työmatkaliikenteen ensi viikon torstaista alkaen.

Suomeen saapuneiden työntekijöiden pitää kuitenkin noudattaa Marinin hallituksen linjauksen mukaan ”omaehtoista karanteenia” 14 päivän ajan.

Omaehtoisessa karanteenissa sallitaan liikkuminen työpaikan ja asuinpaikan välillä sekä muu välttämätön liikkuminen.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan hallituksen ohjeella omaehtoisesta karanteenista ei ole käytännön merkitystä.

”Tämä karanteeni on ihan fuulaa ja merkityksetön juttu”, hän sanoo.

Hänen mielestään ei voi puhua karanteenista, jos on mahdollista samalla käydä töissä.

”Pitäisi olla oikeasti kaksi viikkoa karanteenissa eikä lähteä silloin työmaalle.”

Harjuniemi ei myöskään usko, että alalla noudatetaan ohjetta, jonka mukaan omaehtoisessa karanteenissa olevien pitäisi liikkua lähtökohtaisesti vain kodin ja työpaikan välillä.

Rakennusalan yritysten edunvalvojan Rakennusteollisuus RT ry:n asiamies Paavo Mattila taas sanoi aiemmin Talouselämälle, että alalla suhtaudutaan tiukasti hallituksen ohjeistukseen omaehtoisesta karanteenista.

Rakennusliiton mukaan koronariskin aiheuttaa myös se, että Suomessa työskenteleviä rakennusmiehiä asuu yhteismajoituksessa.

”Rakennustyömaiden majoituspaikat ovat kriittisiä kohteita”, Harjuniemi kertoi.

Samassa huoneessa asuu Rakennusliiton mukaan yleensä useita henkilöitä. Liiton mukaan joissain tapauksissa kerrostalokaksioon on asutettu jopa kymmenen työntekijää, minkä vuoksi virus voisi levitä niissä oloissa helposti.

Harjuniemen mukaan rakennusalalla on todettu koronatapauksia ”siellä täällä”.

”Aika paljon niistä on hälytetty isommissa firmoissa.”

Marinin hallituksen päätöksen myötä Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan 14. toukokuuta alkaen työsuhteeseen tai toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne.

LUE MYÖS: