Ay-pomot ovat vastanneet kovin sanoin metsäjätti UPM:n hallituksen puheenjohtajalle, talousvaikuttaja Björn Wahlroosille, joka lauantaina arvosteli Paperiliiton lakkoaikeita poikkeuksellisen suorasanaisesti.

”Huolestuttavaa on että työnantajapuoli on ennemmin valmis miljarditappioihin kuin tekemään säällisen neuvottelutuloksen”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi Twitterissä.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ihmettelee sitä, että Wahlroos arvostelee palkankorotusvaraa ja kiky-tunneista irtautumispyrkimyksiä juuri neuvottelujen viime metreillä. Metsäteollisuuden lakonuhkaan haetaan ratkaisua vielä tänään sunnuntaina iltapäivällä. Kaksiviikkoisen lakon on määrä alkaa maanantaina.

”Johtaja Wahlroosin ulostulo oli uhmakas eikä loppuun saakka hiottu. Maa kaipaa nyt enemmän rakentajia kuin uhmakkuutta”, Vanhala totesi Ylen haastattelussa.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Björn Wahlroos varoitti Ylen Ykkösaamussa lauantaina paperikoneiden sulkemisista, jos lakko toteutuu.

”Jos me hyväksymme kaikki ay-liikkeen vaatimukset, täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon. Käytännössä seuraavat paperikoneet, jotka menevät kiinni Euroopassa, menevät kiinni täällä Suomessa. Kyse on vain siitä, mikä kone menee kiinni ja missä. Se määräytyy sillä perusteella, mikä on vähiten kannattava”, hän varoitti.

Lue lisää:

Suurin riita neuvotteluissa koskee kiky-tunteja. Niistä on Wahlroosin mukaan tullut arvovaltakysymys ay-liikkeelle.

”Ay-liike haluaa näyttää, ettei tämä saneluratkaisu, jollaiseksi he kikyn kokevat, voi jäädä voimaan. Teollisuudelle se on puhdas kilpailukykykysymys. Suomen kilpailukyky ei hääppöinen ole”, hän sanoi.

Lue myös:

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen osallistui Wahlroosin ulostulosta käynnistyneeseen Twitter-keskusteluun huomauttamalla, että nyt on aika ratkoa oikeasti alakohtaisia kilpailukykyasioita.

”Se, jos joku varmistaa tulevaisuuden investointeja, työpaikkoja ja hyvinvointia Suomessa.”

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja, vuorineuvos Kim Gran puolestaan korostaa, että ”säällinen” on se, joka turvaa toiminnan, työpaikat ja uudet investoinnit.

”Ei se, joka nopeassa tahdissa sulkee tehtaita ja tuotantolinjoja Suomessa. Globaalit yritykset eivät ole Suomi-riippuvaisia.”

Lue seuraavaksi: