Asuntojen vuokraamiseen erikoistunut Kojamo tekee monista omistajistaan vauraita, jos sen listautuminen pörssiin sujuu suunnitelmien mukaan.

VVO:na pitkään tunnetun firman kymmenen suurimman omistajan joukossa valtaosa on ammattiliittoja, eli rikkaudet satelevat tässä tapauksessa erityisesti työntekijäpuolelle.

Yhteensä osakemyynnistä on luvassa Kojamon nykyisille omistajille enimmillään runsaat puoli miljardia euroa. Ammattiliittojen osuus voi nousta noin 300 miljoonaan.

Eniten liitoista tienaa Metalliliiton ja kahden muun liiton perillinen Teollisuusliitto, jolle tilitetään 79 – 93 miljoonaa euroa, jos Kojamon osakemyynnissä menee kaupaksi liitolle jyvitetty enimmäismäärä. Luku on saatu yhtiön listalleottoesitteestä, jonka mukaan Teollisuusliitto myy enimmillään runsaat yhdeksän miljoonaa osaketta ilmoitettuun 8,50 – 10,00 euron kappalehintaan.

Teollisuusliiton sijoituspäällikkö Timo Korpijärvi vahvistaa laskelman.

–Nuo ovat julkisia tietoja, joita siteeraat. Kertolasku tuottaa tällaisia tuloksia, hän sanoo.

Teollisuusliiton taseessa osakkeet on arvostettu vajaalla eurolla kappale, eli voitto osaketta kohti menee jonnekin seitsemän euron paremmalle puolelle ja kokonaisuutena nähtävästi jonnekin 70 miljoonan euron yläpuolelle. Voitto on liitolle verotonta.

–Yleishyödyllisenä yhteisönä me emme maksa sijoitustoiminnan tuotoista veroja, Korpijärvi toteaa.

Teollisuusliiton näkökulmasta Kojamo on jatkossakin potentiaalinen suuren käteisen lähde, sillä nyt on menossa myyntiin vasta alle kolmannes sen omistamista Kojamo-osakkeista.

Teollisuusliitto on Kojamon mahtitoimija, sillä sen puheenjohtaja Riku Aalto on tulevan pörssiyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Myös henkilökohtaisella tasolla Kojamon listautumisella on Aallolle taloudellista merkitystä. Hänen vuosipalkkionsa puheenjohtajan töistä nousee pörssilistautumisen myötä viime maaliskuussa päätetystä 26 000 eurosta 60 000 euroon, ilmenee yhtiön listalleottoesitteestä.

Muiden hallituksen jäsenten vuosipalkkiot kohoavat vastaavalla tavalla kaksin-kolminkertaisiksi aikaisempaan nähden. Päätös korotuksista tehtiin viime kuun loppupuolella pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa, kun yhtiö valmistautui täyttä häkää listautumiseen.

Uusi Suomi on tavoitellut Riku Aaltoa kommentoimaan Kojamon hallituksen palkkioita, mutta hän ei ole ehtinyt vastaamaan.

Teollisuusliiton jälkeen parhaimmille osakemyyntiansioille pääsevät JHL, Rakennusliitto, Pam, Pro ja OAJ. Niille kaikille on luvassa 36 – 50 miljoonaa euroa kullekin, jos kaikki menee hyvin. Matematiikka on sama kuin Teollisuusliiton tapauksessa.

Liitot ovat olleet pitkään VVO:n eli Kojamon omistajia. Rakennusliike Haka perusti yhdessä ay-liikkeen kanssa VVO:n eli Valtion vuokratalo-osuuskunnan vuonna 1969 tuottamaan vuokra-asuntoja suomalaisille. Niin sanotun punapääoman omistama Haka meni konkurssiin 1990-luvun lamassa.

Kojamo on nyt keskittynyt Suomen suurimpien kasvukeskusten vuokra-asuntoihin. Se toimii edelleen joiltain osin myös VVO:n nimellä.

Kojamon listautumisanti alkoi tänään. Yhtiö aikoo kerätä osakeannissa ja -myynnissä uutta pääomaa 150 miljoonaa euroa. Kauppa osakkeella on tarkoitus aloittaa Nasdaq Helsingin pre-listalla ensi viikon perjantaina ja päälistalla seuraavalla viikolla.

Lähes viiden miljardin sijoituskiinteistöjä hallinnoivan firman markkina-arvoksi on tulossa annettujen osakehintojen pohjalta yli kaksi miljardia euroa.

Lue lisää aiheesta:

230 000 jäsenen ay-liitto perustelee VVO-miljooniaan: ”Kasvattaa erityisesti työtaisteluvarantoa”

Yle paljasti ay-liikkeen rahakoneen – Arhinmäki: ”Omistajat eivät toimi oikein”

Ay-liikkeen rahakone kuohuttaa – ”Eikö saisi pyrkiä tulokseen?”

VVO:n jättiosinko suututtaa: ”Oho. Siksi asuminen on kallista”

LUE MYÖS:

IL-US -kannatusmittaus: SDP:n nousu taittui, silti yhä ykkösenä - keskusta historiallisen alhaalla

”Lopputuloksena lehmänkaupoista voi kokoomukselle jäädä käteen vain hapantunut maito”