Suomi on pelannut jalkapallon MM-karsinnoissa nyt kolme ottelua, eikä ole voittanut niistä yhtäkään. Uuden valmentajansa Hans Backen komennossa Suomen voittotili näyttää kymmenen pelin jälkeen nollaa.

Tasapeliin 1-1 päättynyt Kosovo-ottelu oli Suomelta heikko esitys. Islantia vastaan Suomi pelasi hyvän ensimmäisen puoliajan. Kroatiaa vastaan Suomelta ei odotettu edes tasapeliä ja vastustajan 1-0 voittoon päättynyt ottelu meni täysin Kroatian käsikirjoituksen mukaisesti.

Media on kovasti kritisoinut Huuhkaja-valmentaja Hans Backea. Tulosten perusteella Backe ei ole onnistunut, eikä Kroatia-ottelu ollut hyökkäysrakentelun osalta Suomelta kaksinen peli. Ainoaa kärkipelaajaa Teemu Pukkia ei saatu ruokittua.

- Kyllä vähän siltä tuntui, että olin yksin. Laitureiden piti rakentaa hyökkäyksiä, mutta se oli aika vaikea homma niillekin. Aika paljon meidän piti puolustaa. Ei ollut helppoa meille hyökkääville pelaajille, Pukki sanoi.

Taktiikkana oli ruokkia Pukkia laidoilta. Ongelmana oli, ettei Suomella ole riittävän hyviä keskittäjiä. Kroatian maailmanluokan pelaajilta keskitykset onnistuvat, mikä näkyi tuloksissa.

Suomella ei olisi ollut mahdollisuuksia murtaa Kroatian puolustusta keskeltä tai pitkillä palloilla. Keskikenttäpelaajien taso ei ole siihen riittävä. Tilanteesta kertoi sekin, että Niklas Moisanderia peluutettiin keskikentällä.,

Backen mielestä Suomi paransi peliään ottelun edetessä.

- On aina vaikeaa joutua tappioasemaan ensimmäisellä puoliajalla. Mutta sanoin, että kaikki on mahdollista vielä ottelussa 0-1 -tappioasemassa, koska pelaamatta oli 70 minuuttia. Toisella puoliajalla olimme yhä mukana ottelussa. Emme luoneet huippupaikkoja, mutta nousimme korkeammalle ja paransimme peliämme. Kroatiakin loi vain kaksi maalipaikkaa, kommentoi Backe ottelua.

Backen mielestä Suomi puolusti hyvin Kroatian avausmaalin jälkeen.

- Se oli keskitys takatolpalle. Olimme varautuneet siihen, että Kroatia on vahva pitkissä keskityksissä. Lukas (Hradecky) sanoi, että se oli todella onnekas maali Mandzukicilta. Mutta se oli maali ja se lasketaan.

- Muutoin onnistuimme hyvin estämään heidän keskityksensä. Todellisia vaaranpaikkoja niistä ei tullut, Backe jatkoi.

Media rakentaa otsikoita laittamalla tappion Backen piikkiin. Hän onkin tehnyt virheitä. Ajatuksessa vastustajaa edellä Suomi on ollut vain Kosovo-ottelun alussa sekä Islanti-ottelun ensimmäisellä puoliajalla.

Backea ei voi syyttää silti kaikesta. Suurin syy nykytilanteeseen on, ettei Suomen pelaajamateriaali riitä parempaan.

Islannin peli-identiteetistä puhutaan ja valitellaan, ettei Suomella ole peli-identiteettiä. Jalkapallopelissä menestytään pelaajien taidoille sopivalla taktiikalla, mutta mikään peli-identiteetti ei auta, jos pelaajat eivät ole riittävän hyviä.

Kroatian kaltaisen huippujoukkueen kaatamiseen Suomi ei kykene kuin merkittävällä tuurilla ja vastustajan alisuorittamisella. Tilanne on samanlainen kuin Norjan maajoukkue pelaa jääkiekon MM-kisoissa Suomea vastaan. Suomi häviää Norjalle vain vahingossa.

Suomi joutui pelaamaan Kroatiaa vastaan ilman kolmea merkittävää pelaajansa, Perparim Hetemajta, Roman Eremenkoa ja Joel Pohjanpaloa. Hetemajn, Eremenkon ja Pohjanpalon yhteistyö olisi varmasti laittanut Kroatian ahtaammalle.

- Olemme mielestäni parantaneet peliämme. Mutta pitäisi olla normaali aloituskokoonpano kentällä. Se on mielestäni avain hyökkäyspeliä varten. Meillä ei ole voittoa. Nämä pelaajat tekevät hyvin yhteistyötä, ja joukkue kykenee puolustamaan, mutta avainpelaajien tulisi olla kokoonpanossa, Backe totesi.

Suomalaisen futiksen kannalta sunnuntai-illan positiivinen asia oli Ratinan stadionin täyttyminen.

- Oli hienoa kuulla fanien kannustusta. Vaikka pelit eivät ole kauhean hyvin onnistuneet, oli tuolla iso määrä yleisöä. Pistää itelle tunteen, että haluaa näyttää, Pukki kiitteli.

Yleisö huusi myös ”Alaja ulos” ja ”Palloliitto, haistakaa v**tu”. Nykytilanteesta vastuu todellakin kuuluu Palloliitolle, jonka komennossa pelaajakehitys romahti viime vuosikymmenellä Suomen valtiovallan ajaman ”kaikki pelaa” –hölmöilyn keskellä.

Korjausliikkeitä on tehty, mutta juniorivalmennus ei edelleenkään ole Suomessa riittävän laadukasta.