Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ja Pohjoismaiden johtajat - mukaan lukien presidentti Sauli Niinistö - tuomitsevat kemiallisten aseiden käytön Syyriassa.

Obama ja Pohjoismaiden johtajat hyväksyivät julkilausuman eilen Tukholman työillallisella.

Nelisivuisessa julkilausumassa todetaan maiden lujan kumppanuuden perustuvan yhteisiin arvoihin kuten demokratiaan, ihmisoikeuksiin, oikeusvaltioon ja markkinatalouteen.

Syyrian sisällissodasta sanotaan, että maat tuomitsevat vahvasti kaiken kemiallisten aseiden käytön ja ovat vakuuttuneita ”voimakkaan kansainvälisen reaktion” tarpeellisuudesta.

Maat myös sopivat käynnistävänsä ”turvallisuusdialogin” Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden välillä. Tarkoitus on keskustella vuosittain yhteistyöstä maailmanlaajuisissa ja alueellisissa turvallisuuskysymyksissä.

Maat ovat yhtä mieltä myös siitä, että taistelun veronkiertoa vastaan tulee olla keskeinen tavoite.

Julkilausumassa käsitellään myös ihmisoikeuksia. Siinä muun muassa todetaan, että maat vahvistavat sitoutumistaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon lisäämiseksi.

Ruotsi ja Pohjoismaat pääsivät hetkeksi aikaa maailmanpolitiikan keskipisteiksi, kun Obama eilen saapui Tukholmaan.

Edes se ei vaikuttanut häiritsevän, että Obama saatiin Ruotsiin yllättäen, Yhdysvaltojen ja Venäjän välien huononemisen takia. Obama perui tapaamisensa Vladimir Putinin kanssa ja matkusti sitä vastoin Ruotsiin.

Fox Newsin mukaan Tukholmassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa ruotsalaistoimittaja kysyi Obamalta, miten aikeet iskeä Syyrian halllitusta vastaan sopivat yhteen Nobelin rauhanpalkinnon kanssa.

Obama vastasi, että hän sanoi jo ottaessaan palkinnon vastaan vuonna 2009, että joskus voimankäyttö on välttämätöntä rauhan säilyttämiseksi.

USA Todayn mukaan Obama muun muassa kiitti Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldtiä ruotsalaisista NHL-jääkiekkoilijoista.

Obama viittasi Chicago Blackhawksin ruotsalaispelaajiin Marcus Krugeriin, Niklas Hjalmarssoniin ja Johnny Oduyaan.