Kenties maailman tunnetuinta rynnäkkökivääriä valmistava Kalashnikov-konserni on talousvaikeuksissa, eikä konserni ole onnistunut tekemään voittoa vuosiin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Neuvostoaikoina Kalashnikovin Izevskin asetehtaalla valmistettiin vuosittain yli puoli miljoonaa kivääriä sotilaskäyttöön. Nykyisin valmistusmäärät ovat kymmenen kertaa pienempiä ja yhä suurempi osa tuotannosta on suunnattu siviilimarkkinoille. Viime vuonna 80 prosenttia Kalashnikov-aseista myytiin siviileille.

Yhtiö oli juuri tämän vuoden alussa sopinut 200 000 kiväärin toimittamisesta Yhdysvaltoihin, kun se joutui pakotetoimien kohteeksi Ukrainan kriisin vuoksi. Alle puolet sovitusta määrästä oli vasta toimitettu Yhdysvaltoihin.

– Yhdysvallat oli yksi tärkeimmistä markkinoista meille, missä suunnittelimme kehitystä. Tämä on suuri menetys. Ei tätä oikein voi muuten ilmaista, sanoo konsernin johtaja Alexei Krivorushko BBC:lle.

Hän on pettynyt pakotetoimiin, eivätkä ne hänen mukaansa ole kohtuullisia, sillä 49 prosenttia konsernista on yksityisessä omistuksessa.