Suomen eiliset tilastotiedot ovat päässeet Britannian yleisradioyhtiö BBC:n uutisiin. Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila kommentoi Uudelle Suomelle, että BBC liioittelee Suomi-skenaariollaan.

BBC kirjoittaa, että Suomi on nyt ensimmäinen euroalueen "tupladippaaja" (termi englanniksi "double dip recession"). Tupladipillä tarkoitetaan sitä, kun maa vaipuu uudelleen taantumaan jo kerran siitä noustuaan. Tupladippiä pidetään erityisen pahana skenaariona, koska uusi taantuma voi pitkittyä ja siitä elpyminen vaikeutua.

Tilastokeskus kertoi eilen, että Suomen bruttokansantuote laski tammi-maaliskuussa 0,8 prosenttia vuoden takaisesta. Laskua edellisestä vuosineljänneksestä oli 0,4 prosenttia. Vielä viime vuoden kolmannella neljänneksellä bkt kasvoi.

- Melkoista liioittelua. Tässä on hyvin pienistä muutoksista kyse, sanoo Sampo Pankin Uotila BBC:n tupladippi-termin käytöstä, mutta myöntää, että teoriassa sitä voidaan käyttää.

Uotila huomauttaa, että Suomen bkt on yli vuoden ajan polkenut paikoillaan alamäen pohjilla. Hänen mielestään eilisissä luvuissa näkyivät satunnaistekijät: satamalakko ja tammikuun kylmyys, joka pysäytti rakennushankkeita.

- Jos puhutaan kaksoistaantumasta, niin nyt on kyllä reippaita lukuja nähtävissä muun muassa teollisuustuotannossa. Luottamusindikaattorit ovat korkealla, Uotila sanoo.

Hän odottaa seuraavien talouslukujen näyttävän selvää nousua. Hänen mielestään on myös luonnollista, että Suomen vienti elpyy vähän maailman jälkijunassa, koska Suomen vienti on investointipitoista.

- Investointikysyntä elpyy hitaammin kuin kulutuskysyntä, Uotila sanoo.

BBC muistaa myös mainita, että Suomi on Luxemburgin ohella ainoa euromaa, joka on noudattanut EU:n sääntöjä valtiontalouden suhteen.