Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kaipaa Antti Rinteen (sd) hallitukselta selvempää linjaa Syyrian al-Holin leirillä olevien niin sanottujen ”Isis-naisten” ja heidän lapsiensa suhteen.

”Kokoomuksen mielestä hallituksen tulee linjata, että aikuisia ei auteta Suomeen. Toisaalta tulee linjata, että varsinkin pienemmät lapset pyritään tuomaan tänne turvaan. Mielestäni on selvää, että lasten pelastaminen leiriltä Suomeen on lapsen edun mukaista riippumatta siitä, miten lapsen huoltaja asiaan suhtautuu”, Zyskowicz sanoo tiedotteessaan.

Hallitus yrittää parhaillaan ratkaista, mitä tilanteelle pitäisi tehdä. Hallitus on korostanut lasten suojelemista. Hallituspuolueiden edustajat totesivat aiemmin tällä viikolla, että koska leirillä olevat suomalaisaikuiset ovat Suomen kansalaisia, heitä ei voi estää palaamasta Suomeen. LUE LISÄÄ: ”Isis-naiset” esillä SuomiAreenassa – Antti Häkkänen varoittaa ”hallitsemattomasta tilanteesta”

”Yhtä ainuttakaan aikuista sieltä ei Suomeen pitä hakea. He ovat Suomen kansalaisia, ja jos he itse tänne tulevat, heidät asetetaan täällä rikosoikeudelliseen vastuuseen ja tullaan sitä prosessia pitkin sitten tuomitsemaan”, keskustan varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan hallitus tekee kaikkensa, että lapsen etu ja oikeudet toteutuvat.

Pääministeri Antti Rinne (sd) on sanonut, että todennäköisesti kaikki leirillä olevat suomalaisaikuiset ovat jollain tavalla epäiltyjä.

”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä, ne eivät sovellu tähän laisinkaan”, Rinne sanoi kesäkuun lopulla eduskunnassa.

Tilanteessa on pohdituttanut se, voiko lapsia erottaa äideistään. Tätä pohti eilen torstaina myös presidentti Tarja Halonen Porin SuomiAreenan yhteydessä. Halonen ei pidä lasten edun mukaisena sitä, että heidät erotettaisiin leirillä olevista äideistään, mutta toisaalta presidentti totesi ymmärtävänsä turvallisuusnäkökohdan aikuisten kohdalla.

LUE MYÖS:

Jussi Halla-aho: ”Isis-naisille ei pidä tehdä yhtään mitään”

Rinteen hallituksen päätös ”järkytti” – Sisäministeri Ohisalo hämärsi hallituksen linjaa ”Isis-naisista”