Perutuslakivaliokunnan kokoomuslaisen varajäsenen Ben Zyskowiczin toiminta vaikuttaa hämmentävältä Iltalehden (IL) uutisoimien tietojen pohjalta. IL kertoo, että Zyskowicz jarruttaisi sote-lausunnon käsittelyä.

Valiokunnalta odotetaan kuumeisesti lausuntoa korjatusta valinnanvapausesityksestä. Viime kesänä esitys meni remonttiin juuri perustuslakivaliokunnan lausunnon takia.

Valiokuntalähteet kertovat Iltalehdelle, että Zyskowicz ja kokoomus olisi aloittanut rajun jarruttamisen soten valinnanvapauden käsittelyssä. Alkujaan lausunnon piti valmistua jo tänään perjantaina, mutta eilen torstaina tiedotettiin, että lausunto saadaan valmiiksi vasta ”jossain vaiheessa ensi viikolla”.

Lähteiden mukaan valiokunnassa on alkanut näytelmä, jota kukaan ei osannut ennalta odottaa. Iltalehden tietojen mukaan kokoomus on Zyskowiczin johdolla ja ainakin SDP:n tuella aloittanut käsittelyn viivyttämisen, jossa kaikki kohdat syynätään pilkkua myöten ja äänestytetään.

Tiistaina oli lehden mukaan käyty läpi esityksen 279 kohdasta vain 46 ja keskiviikkona edettiin vain kaksi kohtaa. Tämä vauhti tarkoittaisi, että lausunto ei valmistu edes ensi viikolla. Valiokuntalähteet kertovatkin Iltalehdelle, että julkisuuteen tiedotettu uusi aikataulukin on vähintäänkin kysymysmerkki.

Zyskowicz kiistää Iltalehden tiedot jyrkästi Lännen Medialle ja kutsuu niitä täydeksi hölynpölyksi.

–Mitään jarruttamista en ole valiokunnassa havainnut, en kokoomuksen enkä demareiden toimesta, hän sanoi Lännen Medialle tänään kokoustauolla.

Lännen Median mukaan perustuslakivaliokunta on käsitellyt tänään kokouksessaan vuotoa Ilta-Sanomille, joka julkaisi tietoja valiokunnan lausuntoluonnoksesta. Sen mukaan valinnanvapauden voimaantuloa jouduttaisiin lykkäämään. Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) sanoi Lännen Medialle, että valiokunta pitää vuotoa vakavana ja sitä käsittelee tänään myös eduskunnan puhemiesneuvosto.

Zyskowiczin lausunnot aikataulusta ovat ristiriidassa jarruttamistietojen kanssa. Zyskowicz arvioi aiemmin torstaina Iltalehdelle, että valiokunnan lausunto voisi hyvinkin valmistua jo tällä viikolla ”ja pahimmassakin tapauksessa ensi viikon alussa”, eikä valiokunnalla ole mitään halua viivyttää asian käsittelyä. Myös Uusi Suomi kysyi Zyskowiczilta aikataulusta jo keskiviikkona, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Jos kysyt yleisesti kokoomuksen kantaa, niin kokoomuksen kanta on se, että on tärkeämpää, että tehdään hyvä ja kestävä sote- ja maakuntauudistus huolellisella työllä kuin se, että ylimääräisellä kiireellä ja epätavanomaisilla tavoilla pyrittäisiin ennen kaikkea siihen, että maakuntavaalit voisivat olla lokakuussa, Zyskowicz sanoi Iltalehdelle torstaina aamulla.

Iltalehden mukaan hallituskumppani keskustan riveissä ollaan suuresti hämmentyneitä kokoomuksen toiminnasta ja arvellaan, että ainoa syy sille on sote-paketin viivästyttäminen niin, että maakuntavaalit joudutaan siirtämään ensi vuoden eduskuntavaalien kylkeen. Tosin vaalien toteutuminen lokakuussa on alkanut näyttää yhä epätodennäköisemmältä muutenkin.