Suomessa alle 40 prosenttia ajaa dieselautolla.Kuva: Bosch
Volkswagen on suosittu sekä dieselinä että bensamallina.Kuva: Bosch

Yleisesti ajatellaan, että dieselmoottori on kannattava valinta ihmisille, jotka ajavat paljon, kun taas muiden kannattaisi valita bensiinikäyttöinen auto.

Diesel-moottorilla varustettu auto kuluttaa jopa 25 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin bensiinikäyttöinen auto, mutta bensiinimoottorilla varustetut autot ovat toisaalta usein halvempia ostaa, vakuuttaa ja käyttää.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että diesel-auto on ylimääräisen investoinnin arvoinen, mikäli vuotuinen ajokilometrimäärä ylittää 15 000 kilometriä.

Valintaa tehdessään kuljettajien tulisi kuitenkin harkita muutakin kuin vuotuista ajokilometrimäärää, sillä molemmilla voimanlähteillä on vahvuutensa esimerkiksi eri ajoneuvoluokissa.

Modernit bensiinimoottorit tekevät jopa edullisista pienistä autoista tehokkaita, kun taas kehittyneet dieselmoottorit pitävät suuren farmariauton kulutuksen kurissa.

Toisaalta siinä, missä täysiveriset urheiluautot hyötyvät modernien bensiinimoottoreiden loistavasta reaktiokyvystä, dieselmoottori on vääntövoimansa ansiosta paras vaihtoehto suurille katumaastureille.

Bosch on koonnut infograafin, jonka avulla kuljettajat voivat valita itselleen sopivimman moottorin.

Esitys auttaa vertailemaan eri voimanlähteiden hyötyjä sekä hahmottamaan, puoltaako kuljettajan yksilöllinen ajoprofiili bensiini- vai dieselmoottorin valintaa.