Ecuadorissa ovat meneillään pahimmat mellakat vuosikausiin, kertovat muun muassa BBC ja El País.

Protestit alkoivat, kun maan hallitus ilmoitti viime viikolla polttoainetukien lopettamisesta, joka johtaa bensiinin kuluttajahinnan nousuun. Hallitus on sitoutunut leikkaamaan julkisia menoja osana IMF:n kanssa neuvoteltua lainasopimusta. Maaliskuussa solmitun sopimuksen mukaan Ecuador saa IMF:ltä 4,2 miljardin dollarin lainan ja lupaa laittaa maan talouden kestävämpään kuntoon.

Ilmoitus tukien lopettamisesta sai kuljetusalan ay-järjestöt lakkoilemaan, mutta niiden lopetettua lakkonsa mielenilmauksia jatkoivat alkuperäiskansat. Tuhansia Ecuadorin alkuperäiskansojen jäseniä on matkustanut, suuri osa kävellen, vuoristokylistä Quitoon. Liikkeen johtajien mukaan huomenna järjestetään suurmielenosoitus, johon osallistuu jopa 20 000 alkuperäiskansojen jäsentä. He ovat myös tukkineet liikenteeltä suurimpia teitä pääkaupungin ympäristössä.

Hallitus pakeni Quitosta alas rannikolle Guayaquiliin, joka on maan toiseksi suurin kaupunki. Maanantaiksi suunniteltu lehdistötilaisuus vaihtuikin tv-puheeksi, jossa maan presidentti Lenin Moreno ilmoitti tv-puheessa eilen illalla, ettei hallitus aio perääntyä polttoainekiistassa. Hän syytti levottomuuksien ja jopa vallankumouksen lietsomista maan edellistä presidenttiä ja entistä liittolaistaan Rafael Corréaa sekä Venezuelan sosialistipresidenttiä Nicolás Maduroa.

Hallitus paossa. Ecuadorin valtion tiedotusosaston julkaisema kuva tv-puheesta, jossa maan presidentti Lenin Moreno (kuvassa keskellä) kertoi hallituksen paenneen levottomuuksia Quitosta Guayaquiliin. Kuva: SECOM / HANDOUT

Corréan ja Morenon keskustavasemmistolaisen puolueen Alianza Paísin sisäisen valtataistelun jälkeen Corréa joutui lähtemään puolueesta ja perusti uuden, Movimiento Revolucion Ciudadanan – jonka nimessä mainitaan vallankumous.

Moreno on vetänyt edeltäjäänsä selkeästi konservatiivisempaa linjaa maan johdossa.

Morenon mukaan tämänhetkiset levottomuudet eivät ole ”tyytymättömyyden ilmaus protestina hallituksen päätöstä vastaan”.

”Ryöstely, vandalismi ja väkivalta kertovat, että tämän takana on järjestäytynyt poliittinen pyrkimys horjuttaa hallitusta ja rikkoa perustuslaillinen ja demokraattinen järjestys”, Moreno sanoi tv-puheessaan.

Corréa on kiistänyt syytökset.