Noin 20 000 ihmistä osoitti lauantaina Berliinissä mieltään koronarajoituksia vastaan. Pandemian loppu – Vapauden päivä -nimeä kantaneen osallistuja kantoivat salaliittoteorioita sisältäneitä kylttejä, joissa muun muassa vastustettiin rokotteita ja vähäteltiin koronaviruksen vaikutuksia.

Berliinin poliisi kertoo Twitterissä tehneensä rikosilmoituksen mielenosoituksen koollekutsujista, koska tapahtumassa ei poliisin kehotuksista huolimatta noudatettu turvavälejä eikä valtaosalla osallistujista ollut kasvomaskeja.

Mielenosoitus sai monet saksalaispoliitikot reagoimaan. Kovasanaisimmin tilannetta kommentoi Saksan hallituksessa istuvan spd:n liittopäiväedustaja Saskia Esken, joka kutsui mielenosoittajia covididiooteiksi.

”Ei etäisyyksiä, ei maskeja. Covididiootit eivät riskeeraa vain terveyttään, vaan myös kaiken sen menestyksekkään työn, jota me kaikki olemme tehneet pandemiaa vastaan. He riskeeraavat myös talouden toipumisen, koulutuksen ja yhteiskunnan”, hän kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Terveysministeri Jens Spahn peräänkuuluttaa mielenosoittajien vastuuta.

”Kyllä, mielenosoitusten täytyy olla mahdollisia myös koronaviruksen aikana, mutta ei näin. Etäisyyksiä, hygieniasääntöjä ja maskeja tarvitaan kaikkien suojelemiseksi”, hän tviittasi.

Saksan talousministeri Peter Altmaier vaati lauantaina kovempia rangaistuksia koronamääräyksiä rikkoville.

”Määräysten rikkomisesta täytyy olla kovia seuraamuksia. Emme voi vaarantaa toipumista, joka on juuri alkanut”, hän kommentoi Deutsche Wellen mukaan.

Koronatartunnat ovat tällä viikolla olleet nousussa Saksassa. Lauantaina raportoitiin 955 uutta tartuntaa.

Saksan tartuntatauteihin keskittyvän Robert Koch -instituutin johtaja Lothar Wieler sanoo olevansa huolissaan tilanteesta.

”Trendi on hyvin huolestuttava. Ihmiset eivät piittaa säännöistä”, hän toteaa.

Lue lisää: