Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah haluaisi viedä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johtaman väyläuudistushankkeen parlamentaariseen valmisteluun. Essayah vaatii blogissaan aikalisää, vaikka ministeriö julkistaa ehdotuksensa virallisesti vasta ensi viikolla.

Essayahin mielestä väylien kunnossapito voitaisiin hoitaa muullakin tavalla kuin maksujen keräämisellä tienkäyttäjiltä.

– Koko uudistusta seuratessa herää kysymys, miksi nykyisiä polttonesteiden verotuottoja ei voisi vain ohjata selkeämmin väylien rakentamiseen ja ylläpitoon? Siinä toteutuu jo käyttäjä maksaa -periaate. Vastaus lienee hallituksen ajatus ”laittaa tase töihin” eli tehdä julkisesta väyläverkostosta bisnesalusta, Essayah arvelee.

Berner on puhunut mahdollisuudesta yhdistää kaikki liikenneväylät uuteen infrayhtiöön. Tien ja muiden väylien käyttäjiä laskuttaisivat palveluyhtiöt. Berner on verrannut mallia puhelinoperaattorien toimintaan.

Samassa yhteydessä on keskusteltu autoilijoiden kilometriseurannasta, joka on herättänyt kysymyksiä tietoturvasta. Eilen ministeri Berner sanoi kuitenkin, ettei kansalaisten pakkoseurantaa suunnitella.

Lue lisää: Anne Berneriltä uusi linjaus: ”Autoilijoiden pakkoseurantaa ei suunnitella”