Yhdysvalloissa entinen demokraattisenaattori Bernie Sanders näyttää ottaneen lauantaina presidenttikisan esivaaleissa selvänumeroisen voiton Nevadan osavaltiossa. Voitolla Sanders tarraisi tiukasti kiinni ennakkosuosikin paikkaan, kun demokraattien esivaalien tärkeimmät äänestykset lähestyvät.

Kun puolet vaalipiireistä oli ilmoittanut tuloksensa, Sanders oli saanut 47 prosenttia piirikuntien delegaatioista puolelleen. Toiseksi esivaalissa on yltämässä entinen varapresidentti Joe Biden, jonka kannatus oli samassa vaiheessa 19 prosenttia. Entinen pormestari ja esivaalit vahvasti aloittanut Pete Buttigieg sai 15 prosentin kannatuksen. Häviäjiä olivat tässä vaiheessa senaattorit Elizabeth Warren 10 prosentin ja Amy Klobuchar 5 prosentin kannatuksella.

Esivaalin äänestäjämäärä näyttää nousseen Nevadassa ennätyksellisen suureksi. Etenkin ennakkoäänten laskeminen on hidastanut tulosten valmistumista.

Sandersin arvellaan puhutelleen iältään, etnisyydeltään ja ideologialtaan hyvin laajaa äänestäjäkuntaa. Nevada oli tämän vuoden esivaaleista ensimmäinen, jossa äänestäjien sosiaaliset taustat ovat huomattavan kirjavat. Sanders on puhutellut äänestäjiä lupaamalla muun muassa uutta mallia julkisrahoitteiseen terveydenhuoltoon.

Lue seuraavaksi:

Sanders on herättänyt huomiota räväkällä kampanjallaan, joka on kohdistunut suoraan republikaanipresidentti Donald Trumpia vastaan. Demokraattien esivaalien pohjalta valitsema presidenttiehdokas haastaa Trumpin ensi marraskuun presidentinvaaleissa.

Nevadassa aiempia osavaltioita heikommin menestynyt Pete Buttigieg varoitti puolueensa jäseniä Sandersista, joka olisi Buttigiegin mukaan Yhdysvaltoja jakava ideologi ja häviäisi vaalit Trumpille.

Demokraattien esivaalit jatkuvat ensi lauantaina Etelä-Carolinassa, jossa Biden on mielipidetiedusteluissa vahvoilla etenkin mustien äänestäjien tuella.

Maaliskuun 3. päivänä vuorossa on odotettu ”supertiistai”, jolloin esivaalit järjestetään samaan aikaan 14 osavaltiossa. Silloin valitaan kerralla kolmannes delegaatioista, jotka lopulta valitsevat demokraattien presidenttiehdokkaan.

Supertiistai on ensimmäinen vaalikoitos entiselle New Yorkin pormestarille, miljardööri Michael Bloombergille. Hän ei ole osallistunut neljään ensimmäiseen esivaalikisaan, mutta on noussut mielipidetiedusteluissa viime viikkoina.

Presidentti Trump kommentoi esivaalitulosta Twitterissä onnittelemalla ”Hullu-Bernieksi” kutumaansa Sandersia hyvästä tuloksesta Nevadassa. Muiden tuloksia Trump kuvasi heikoksi.