Biohajoavat pakkaukset lisääntyvät elintarvikkeissa. Etenkin luomutuotteissa halutaan nyt ilmentää ympäristöystävällisyyttä pakkausta myöten. Onnellisia Luomutomaatteja kasvattava ja markkinoiva KKK-Vihannes tuo markkinoille biohajoavan pakkauksen. Myös Stockmannin Herkussa on otettu käyttöön biohajoavia rasioita ja haetaan jatkuvasti uusia ympäristöystävällisiä pakkausvaihtoehtoja.

Luomutomaattien ekologisesta pakkauksesta saatiin koemarkkinoinnissa hyvää palautetta. Uusi pakkaus korvaa vanhan muovisen rasian huhtikuun aikana. Tuotteelle on samalla luotu uusi ilme biohajoavaa etikettiä myöten. Pakkauksessa myös kerrotaan näkyvästi, että se on biohajoava.

Luomuleipää biohajoavassa paperipussissa

Ikkunattomat leipäpussit ovat perinteisesti soveltuneet kompostointiin, mutta Fazer korostaa nyt luomusekaleipänsä luonnetta tuomalla sen toukokuussa kauppoihin biohajoavassa paperipussissa.

- Ihmiset haluavat vaikuttaa arjen valinnoillaan ympäristökuormaan. Biohajoava leipäpussi on pieni mutta hyvä asia auttaa kuluttajia heidän tärkeissä päätöksissään, sanoo Fazer Leipomoiden tuotepäällikkö Mari Muhonen.

Stockmannilla biohajoavat rasiat jo toissavuodesta

Stockmannin Herkussa pilotoitiin Huhtamäen Bioware-sarjaan kuuluvien PLA:sta tehtyjen saranakansirasioiden käyttöä kesällä 2006 ja tehtiin samana syksynä päätös muovirasioiden korvaamisesta biohajoavilla rasioilla. Leivosrasiat ovat olleet Stromsdalin biohajoavaa tecta-kartonkia vuoden 2007 alusta lähtien.

- PLA-rasiat ovat käytössä ihan vastaavia kuin entiset muovirasiat. Ainoa negatiivinen puoli on, että ne eivät kelpaa mikroon, kertoo tavaratalon sisäänostoista vastaava Sami Saarinen.

Asiakkaille rasioiden biohajoavuudesta kerrotaan usein ostosten yhteydessä. Lisäksi rasian pohjassa on merkintä, joka kertoo sen soveltuvuudesta muun muassa kompostiin.

Stockmannilla on havaittu asiakkaiden suosivan muovikassien sijaan kankaisia kauppakasseja. Saarinen arvioi, että tuore 70 000 kangaskassin erä riittää vain kesän alkuun.

- On poikkeuksellista, että muovikassien kulutuksen kasvu on matalampi kuin myynnin kasvu, Saarinen kertoo.

Myös maissikassin käyttöönottoa pohditaan Stockmannilla, mutta toistaiseksi Saarinen pitää sen ekologisuutta silmänlumeena.