Uudelleenvalintansa Yhdysvaltojen presidentiksi tänään aamulla varmistanut Barack Obama jää historiaan paitsi etnisen taustansa vuoksi myös maansa rankan taloustilanteen vuoksi, kirjoittaa Bloomberg.

Yksikään USA:n presidentti ei ole sitten Franklin Rooseveltin kyennyt uusimaan valintaansa yhtä korkean työttömyyden aikaan.

Roosevelt valittiin uudelleen vuonna 1936 tilanteessa, jossa Yhdysvallat oli vielä toipumassa talousromahduksesta.

Obaman valinta uudelleen tulee tilanteeseen, jossa Yhdysvaltojen työttömyysprosentti on 7,9. Se on 0,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuonna 2009.

Työllisyystilanne osoittautui käytyjen vaalien tärkeimmäksi teemaksi, ja Obaman onnistui saada ajatuksilleen suurempi kannatus kuin republikaanien Mitt Romneyn. Toisaalta kyse voi olla myös enemmän äänestäjien vastenmielisyydestä Romneyn ja republikaanien talousoppeja kohtaan kuin rakkaudesta Obamaan.

Perinteisesti republikaanit ovat kannattaneet liittovaltion ja osavaltioiden budjettien supistamista ja veronalennuksia. Demokraatit ovat amerikkalaisella mittapuulla enemmän hallinnon ystäviä.

- Taloutemme on pääsemässä jaloilleen, vuosikymmen sotaa on loppumassa, pitkä kampanja on nyt ohi, Obama sanoi kiitospuheessaan tänä aamuna.