Lentokonevalmistaja Boeingin mukaan Yhdysvallat ei ole lopettamassa Super Hornet -monitoimihävittäjän tuotantoa. Aiemmin viikolla USNI News kertoi, että Yhdysvaltain merivoimat haluaa leikata Super Hornetien tuotantoa siirtääkseen rahoja uuden sukupolven hävittäjäkoneen tuotantoon.

Yhtiön Suomen myyntijohtaja Alain Garcia kertoo T&T:lle, että asia on hieman monimutkaisempi kuin USNI kertoi.

”Viimeisen vuosikymmenen ajan merivoimat on saanut erillistä rahoitusta uuden sukupolven koneen kehitysohjelmaan. Nyt tämä rahoitus leikattiin merivoimilta, joten jatkaakseen kehitystyötä merivoimat siirsi varoja Super Hornetille varatusta budjetista.”

Garcian mukaan tulevien vuosien rahoitus- ja hankintakehykset muuttuvat jatkuvasti, joten yhtiö uskoo, että tulevina vuosina Yhdysvallat hankkii vielä lisää uutta Super Hornet -kalustoa ensi vuonna valmistettavien koneiden lisäksi.

Paraikaa Boeing tekee olemassaolevien Super Hornet -koneiden konversioita uuteen Block 3 -teknologiastandardiin, ja tämä päivitystyö jatkuu vuoteen 2034. Myös yhtiön elso-erikoiskone Growlerista on suunnitteilla päivitetty versio.

Garcian mukaan hankintapäätöksiä uusista koneista tehtäneen lähivuosina.

”Emme tiedä tarkkaa aikaa. Merivoimat tarkkailee nyt käynnissä olevia Block 3 -teknologiapäivityksiä, ja tekee tämän hankkeen edistymisen mukaan päätöksiä uusien koneiden hankkimisesta. Todennäköisesti se tapahtuu seuraavan parin-kolmen vuoden aikana.”

Boeing markkinoi Super Hornetia myös muille potentiaalisille käyttäjille: se on mukana niin Kanadan, Sveitsin kuin Intiankin tarjouskilpailuissa.

Saksan on tarkoitus päättää vanhemman Panavia Tornado -kalustonsa korvaajasta lähiaikoina. Garcia uskoo, että maa päätyy hankkimaan 45 Super Hornetia ja 45 Eurofighter Typhoonia.

Super Hornet ja Growler osallistuvat Suomen ilmavoimien HX Challenge -testitapahtumaan myöhemmin tässä kuussa.

LUE MYÖS: