Lentokonevalmistaja Boeing on virallisesti esitellyt yhdessä Australian ilmavoimien ja paikallisten puolustusyritysten kanssa kehittämänsä miehittämättömän ilma-aluksen.

Konsepti esiteltiin rollout-tilaisuudessa Sydneyssä aiemmin tällä viikolla. Se siirtyy nyt maatestausvaiheeseen, ja ensilento on suunniteltu kuluvan vuoden loppupuolelle.

Australiassa Loyal Wingman -nimellä tunnettu kehitysohjelma on pohjana Boeingin laajemmalle ATS (Airpower Teaming System) -konseptille, jota yhtiö on kehittämässä globaalia puolustusmarkkinaa varten.

Kiinnostavaksi asian tekee, että drone voi toimia yhdessä Boeingin miehitetyn Super Hornet- ja Growler-kaluston kanssa, jota yhtiö tarjoaa HX-hankkeessa myös Suomelle. Jo viime syksynä Boeingin edustajat kertoivat Tekniikka&Taloudelle, että yhtiön miehittämättömät kehityshankkeet voisivat olla Suomellekin avoinna.

Australian ilmavoimat lentää parhaillaan sekä Super Hornet- että Growler-kalustolla, eli Loyal Wingman lienee varsin hyvin integroitu niiden kanssa.

Boeingin julkaisemien teknisten tietojen mukaan Loyal Wingman on 11,7 metriä pitkä, ja sen toimintamatka on yli 2000 merimailia (noin 3700 km). Sen suorituskykyä kuvataan hävittäjänkaltaiseksi.

Dronea voi käyttää muun muassa tiedustelu- ja tarkkailutehtäviin. Se hyödyntää tekoälyä, eli hävittäjälentäjien ei tarvitse osallistua dronen ohjaamiseen.

”Jos ilma-alus lentää vaikkapa Super Hornetin kanssa, ei lentäjillä ole taistelutehtävissä aikaa alkaa oman hävittäjänsä lisäksi etäohjata muita laitteita”, Boeingin ATS-ohjelmajohtaja Shane Arnott perusteli.

Moduuli. Loyal Wingman -dronen keulaosa on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa uuteen tehtävätyypin vaatimusten mukaan.

Dronen toimintaa ohjaa kuitenkin jollakin tasolla etäoperaattori. Julkistustilaisuuteen ja Boeingin mediabriiffaukseen osallistuneen The Driven Tyler Rogowayn mukaan tekoäly kuitenkin auttaa operaattoriakin niin, että hänen ei tarvitse ottaa vastuuta jokaisesta ohjausliikkeestä vaan keskittyminen taistelukentän suurempaan kuvaan on mahdollista.

Loyal Wingman on suunniteltu alusta asti modulaariseksi niin, että dronen 2,5-metrinen keulaosa on nopeasti vaihdettavissa toiseen. Niinpä ilma-alus voidaan vaivatta kustomoida uuden tehtävän vaatimaa kuormaa varten.

Dronen järjestelmät on suunniteltu avointa arkkitehtuuria hyväksikäyttäen, joten potentiaaliset uudet käyttäjämaat voisivat kustomoida alustaa omia tarpeitaan varten.

Boeingin edustajat painottivat The Drivelle, että ATS-järjestelmää ei ole suunniteltu integroitavaksi ainoastaan Boeingin valmistamien lentokoneiden kanssa. Lisäksi drone ei ole ainoastaan hävittäjien kaveri, vaan se voi tulevaisuudessa tukea vaikkapa merivalvonta-, tutka- tai ilmatankkauskoneiden operaatioita.

Miehittämättömien ilma-alusten etuna pidetään myös niiden miehitettyihin verrattuna pienempää kustannusvaikutusta. Edullisia, miehittämätömiä ilma-aluksia voidaan siis periaatteessa paitsi hankkia enemmän, myös lähettää suuremman riskin tehtäviin kuin miehitettyjä.

Boeingin edustajien mukaan ATS:n on tarkoitus olla jokseenkin yhtä edullinen kuin kilpailija Kratosin valmistama Valkyrie-drone, jonka hintaluokka on noin kaksi miljoonaa dollaria.

Tämä on merkittävästi vähemmän kuin miehitetyn monitoimihävittäjän noin 50-100 miljoonan taalan hintalappu, tosin miehitetty kalusto on vielä nykytilanteessa monilta osin suorituskykyisempää.

Lue myös: