Bonnierin aikakauslehtien asiakkaat eivät tule näkemään tilattavien lehtien hintaan ensi vuonna tulevaa 9 prosentin arvonlisäveroa, kirjoittaa Markkinointi & Mainonta.

- Bonnierin Suomessa tilattavat lehdet on alusta alkaen julkaistu Norjassa. Ja koska ne tulevat EU:n ulkopuolelta, niin lehtitilausten tuleva arvonlisävero ei tule niitä koskemaan, sanoo Bonnierin konsernijohtaja Niels Jespersen M&M:lle.

- On yleinen EU-sääntö, että alle 22 euron hintaiset lähetykset, jotka tulevat EU:n ulkopuolelta, eivät ole arvonlisäveron piirissä, Jespersen sanoo.

Bonnier tulkitsee asian niin, että sääntö koskee yhden lähetyksen hintaa. Aikakauslehti maksaa tavallisesti noin 7 euroa kappaleelta. Toinen tulkinta olisi katsoa ulkomailta lähetetyn tilauksen kokonaishintaa.

Ruotsalainen Bonnier-konserni ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä kustannustoiminnan verosuunnittelussa. Taloussanomat uutisoi jo vuonna 2000,että Bonnier lähetti aikakauslehtensä Ruotsiin Ahvenanmaalta. Tuolloin konserni välttyi ruotsalaiselta 25 prosentin arvonlisäverolta.

Hallitus aikoo poistaa ensi vuonna tilattavien lehtien verovapauden. Sanomalehdistön tukemiseksi ylläpidetty käytäntö korvataan kirjojen ja julkaisujen 9 prosentin arvonlisäverolla. Sanomalehdistö ja aikakauslehdistö ovat vastustaneet verovapauden poistamista.

Sanomalehtien liitto uhkaa työpaikkojen menetyksellä lehdistössä.