Britannian parlamentin täytyy sekä hyväksyä EU-eroa koskeva sopimus että vahvistaa se laiksi. Hyväksyvä äänestys piti olla parlamentissa lauantaina, mutta sitä ei koskaan toteutettu. Konservatiivien ryhmästä erotettujen ja opposition kansanedustajien äänin päätettiin, että ennen hyväksyntää pitäisi käsitellä laki sopimuksesta.

Pääministeri Boris Johnsonin hallitus halusi yrittää äänestystä uudelleen, mutta alahuoneen puhemies John Bercow torjui aikeet. Hän totesi, että sääntöjen mukaan samaa asiaa ei voi tuoda kahta kertaa äänestykseen.

”Tämän päivän esitys on sisällöltään sama kuin lauantain ja alahuone on päättänyt asian. Olosuhteet ovat samat kuin lauantaina. Päätökseni on, että asiasta ei keskustella tänään, koska se olisi toistavaa ja vastoin järjestystä”, Bercow totesi.

Äänestys olisi ollut selkeä ”jaa–ei”-valinta, eikä muutoksia olisi voitu tehdä tekstiin. Jos Johnson olisi saanut riittävän tuen taakseen, se olisi tarjonnut hänelle etuja.

Pääministeri toivoi, ettei hyväksynnän jälkeen EU antaisi Britannialle jatkoaikaa. Parlamentti velvoitti pääministerin lähettämään lauantaina EU:lle kirjeen, jossa pyydetään brexitin lykkäystä tammikuun loppuun.

Hyväksynnän saamisella sopimukselle ensin Johnson toivoi myös voivansa vauhdittaa parlamenttikäsittelyä ja vähentää riskiä, että kansanedustajat tekevät muutosesityksiä.

Lakiesityksen Britannian EU-eroa koskevasta sopimuksesta esittelee maanantaina brexit-ministeri Stephen Barclay, ja keskustelu ja äänestykset alkavat tiistaina. Hallitus haluaisi, että parlamentti voisi istua pitkiä päivä ja viikonlopun lain nuijimiseksi läpi ennen brexit-takarajaa, lokakuun loppua.

Työväenpuolueen ja muiden oppositiopuolueiden edustajien odotetaan tekevän lukuisia muutosesityksiä mittavaan lakiin, joten käsittely voi pitkittyä. Mahdollisesti työväenpuolue vaatii, että Britannian täytyisi brexitin jälkeen pysyä EU:n kanssa tulliliitossa ja noudattaa läheisesti sisämarkkinasäädöksiä.

Todennäköisesti uudelleen esitetään sitä, että sopimus pitäisi vahvistaa kansanäänestyksellä. Asiasta oli esitys lauantain istunnossa, mutta keskeytyksen vuoksi siitä ei äänestetty.

Kansanäänestysesitykselle ei ehkä ole riittävästi tukea, sillä konservatiiviryhmästä erotetut kansanedustajat eivät tue sitä. Tulliliittoesitys voisi brittilehtien arvion mukaan olla Johnsonille uhkaavampi, joka voisi jopa saada hänet vetämään lakiesityksen käsittelystä.

Boris Johnsonin ja EU:n neuvottelema erosopimusluonnos hyväksyttiin EU-johtajien huippukokouksessa torstaina. Se on pääosin sama kuin edellisen pääministerin, Theresa Mayn neuvottelema luonnos, jonka parlamentti hylkäsi kolme kertaa. Tuota luonnosta ei koskaan annettu parlamentille lakiesityksen muodossa.