Boris Johnson nousee odotetusti Ison-Britannian konservatiivipuolueen johtoon. Johnson löi nykyisen ulkoministerin Jeremy Huntin konservatiivien jäsenäänestyksessä reilulla enemmistöllä. Huomenna keskiviikkona hän saa tehtäväkseen muodostaa hallituksen.

Jäsenten postiäänestyksessä hän sai 92 153 ääntä, kun haastaja, ulkoministeri Hunt keräsi 46 656 ääntä. Tulos noudatteli mielipidemittausten ennakoimaa jakaumaa.

LUE MYÖS: Tutkija: Ravisuttava ketjureaktio alkamassa – Iso-Britannia voi hajota

Tuloksen selvittyä Johnson totesi, että jotkut konservatiivit saattavat epäillä päätöksen viisautta. Hän lupasi pitää mottonaan, että brexit toteutetaan, maa yhdistetään ja työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn lyödään.

Johnsonin mukaan brexit toteutuu lokakuun lopussa ja silloin luodaan uusi tekemisen henki.

”Uskomme jälleen itseemme ja siihen, mitä voimme saavuttaa. Kuten uinuva jättiläinen me nousemme ja vapautamme itsemme epäilyksen ja kielteisyyden köysistä. Parempi koulutus, parempi infrastruktuuri, lisää poliiseja, loistavat laajakaistayhteydet joka talouteen – me yhdistämme tämän upean maan”, Johnson lupaili puheessaan.

Edellinen puoluejohtaja Theresa May ilmoittaa keskiviikkona kuningatar Elisabet II:lle eroavansa pääministerin tehtävästä. Tämän jälkeen Johnson vierailee Buckinghamin palatsissa ja saa tehtäväksi koota hallituksen.

Ensimmäisiä ministerinimityksiä odotetaan jo keskiviikkoiltana. Pari Mayn hallituksen apulaisministeriä on jo lähtenyt ja jotkut ministerit ovat ilmoittaneet eroavansa Johnsonin tultua valituksi.

Johnsonin suuri haaste on Britannian EU-eron toteutus luvatusti lokakuun loppuun mennessä. Hän haluaa neuvotella EU:n kanssa uusiksi kiistellyt Irlannin rajan avoimuuden takaavat järjestelyt. Jos yhteisymmärrystä ei löydy, Johnson on uhannut viedä maan EU:sta ilman sopimusta.

Ongelmia uudelle pääministerille aiheuttaa se, ettei konservatiivisella puolueella ole parlamentin enemmistöä. Puolue on jakautunut ja EU-myönteinen siipi yhdessä opposition kanssa etsii keinoja estää sopimukseton brexit.

Jos brexit-toteutuu, Johnsonin hallituksen on neuvoteltava uudet kauppasopimukset EU:n ja muiden maiden kanssa. Ulkopolitiikan akuutti ongelma on välien kiristyminen Iranin kanssa.

55-vuotias Johnson on Etonin yksityiskoulun ja Oxfordin yliopiston käynyt toimittaja, josta tuli kansanedustaja vuonna 2001. Vuosina 2008-2016 hän toimi Lontoon pormestarina. Hän nousi Britannian EU-eroa ajavan liikkeen kärkihahmoksi.

EU-kansanäänestyksen jälkeen Theresa May valitsi Johnsonin hallituksensa ulkoministeriksi. Tehtävän painoarvoa vähensi se, että hallitukseen luotiin uudet brexit-ministerin ja ulkomaankauppaministerin pestit. Johnson luopui ministerin tehtävistään kesällä 2018 brexit-neuvotteluja koskevien erimielisyyksien vuoksi.

Johnson äänesti parlamentissa kaksi kertaa hallituksen ja EU:n neuvottelemaa erosopimusta vastaan, mutta kolmannella kerralla hän äänesti sen puolesta. Johnson on myötäillyt konservatiivien kovan brexitin siipeä, ja hänen ministerivalintojensa odotetaan heijastavan tätä.

LUE MYÖS: ”Iran on valinnut vaarallisen strategian” - Jännitteiden kiristyminen Persianlahdella huolestuttaa asiantuntijoita