Pääministeri Antti Rinne (sd) on puhunut tänään puhelimessa Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa. Brexitiä koskenut puhelu käytiin Johnsonin aloitteesta.

”Puhuin tänään pääministeri Boris Johnsonin kanssa hänen aloitteestaan brexit-tilanteesta. Pääministeri Johnson kuvasi tilannetta Britanniassa ja arvioitaan neuvotteluedellytyksistä EU-komission kanssa”, Rinne kertoo.

Hän korostaa Suomen kannan olevan, että on tärkeää, että Britannia on nyt esittänyt kirjallisia ehdotuksia vaihtoehtoisiksi ratkaisuiksi aiemmin neuvotellun erosopimuksen tilalle.

”Totesin, että ehdotetut ratkaisut eivät varmista Pitkänperjantain sopimuksen kunnioittamista, EU:n yhtenäisyyttä ja sisämarkkinoiden toimintaa. Ehdotukset arvioidaan EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnierin ja hänen tiiminsä toimesta myös oikeudellisesta näkökulmasta. Barnierilla on EU27:n täysi tuki työssään”, Rinne kertoo.

”Sanoin Johnsonille, että on tärkeää löytää ratkaisu viikon sisällä, jotta asia voidaan asianmukaisesti käsitellä lokakuun Eurooppa-neuvostossa. Johnson totesi olevansa aikataulusta samaa mieltä ja ymmärtävänsä sen, että esittämäni edellytykset Pitkänperjantain sopimuksen kunnioittamisesta, EU:n yhtenäisyydestä ja toimivista sisämarkkinoista ovat edellytys ratkaisulle. Totesin käyväni keskusteluja Barnierin kanssa kokonaisuudesta viikonlopun aikana”, pääministeri jatkaa.

Britannian ehdotuksessa ongelmallisena pidetään riippuvuutta Pohjois-Irlannin parlamentista ja sitä, että Irlannin saarella tarvittaisiin yhä tullitarkastuksia. EU:n tavoite on ollut pitää koko Irlannin saari yhtenä talousalueena ilman fyysisiä rajoja.

Johnsonin uuden suunnitelman mukaan käytännössä tulisi kaksi uutta rajaa: tulliraja EU:iin kuuluvan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä ja lainsäädännöllinen raja merelle Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä.

Britannian ehdotuksen mukaan tullitarkastuksia voitaisiin hoitaa kauempana rajasta. Siitä, miten se käytännössä tehtäisiin, ei ole vielä varmuutta.

EU-maiden johtajien on tarkoitus käsitellä brexitiä huippukokouksessaan 17.–18. lokakuuta. Britannian on nykyisen aikataulun mukaan määrä erota EU:sta lokakuun lopussa.

LUE MYÖS: