Konservatiiveista erotetun kansanedustaja Oliver Letwinin ehdottama ja opposition kansanedustajien tukema muutosesitys hyväksyttiin äänin 322-306. Se lykkää Boris Johnsonin hallituksen neuvotteleman sopimusluonnoksen hyväksymistä siihen asti, kun sopimusta koskeva lainsäädäntö on säädetty.

Oliver Letwin totesi aiemmin puolustaessaan muutosesitystään, että se on varatoimi sopimuksettoman brexitin estämiseksi.

“Annan muutosesityksen varmistaaksemme sen, että olipa äänestystulos mikä vain tänään, ensi tai seuraavalla viikolla, Britannia on pyytänyt jatkoaikaa tänään. Jos se annetaan, sitä voidaan käyttää, jos se on tarpeen ja vain sen verran kuin on tarpeen sopimuksettoman brexitin estämiseksi”, Letwin totesi.

Ehdotuksen tukijat pelkäävät, että jos parlamentti hyväksyisi sopimusluonnoksen tänään, mutta sitä ei ehdittäisi säätää laiksi ennen brexit-takarajaa, lokakuun loppua. Tuolloin lain mukaan Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta.

Aiemmin opposition voimin säädetyn lain mukaan hallituksen pitäisi pyytää EU:lta jatkoaikaa tammikuun loppuun, jos sopimusluonnosta ei ole hyväksytty tänään. Muutoksen hyväksyminen merkitsisi velvoitusta pyytää jatkoa EU:lta, mitä Johnson ei halua tehdä.

Muutoksen hyväksymisen jälkeen hallitus arvioi, että äänestys sopimusluonnoksesta olisi hyödytön. Boris Johnson sanoi esittelevänsä brexit-sopimukseen liittyvät lait parlamentille.

”En neuvottele jatkoa EU:n kanssa”, Johnson sanoi.